XXVI. Szent Iván – éji tűzgyújtás

2018. június 23.

A Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel-keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyására emlékeztet.
A keresztény egyház Szent Jánost tette e nap védőszentjévé, ünnepe az V. század óta vált általánossá. A Szent Iván-napi tűzgyújtáshoz különböző hiedelmek fűződtek. Az e napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, termékenységvarázsló hatású, elősegíti a jó termést. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású. Egészségvarázsló szerepéről is sokat olvashatunk, a parázs felett füstölt virágos bodza, vasfű, fodormenta és más növényekből főzött teák formájában, vagy a hamuban sütött alma jótékony hatása is ismert.
E hagyományok szellemében nálunk is hangulatos program és tűzgyújtás részesei lehetnek községünk lakói és vendégeik a strandon megrendezett Szent Iván éjen.

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívok mindenkit

SZENT IVÁN-ÉJI TŰZGYÚJTÁS rendezvényünkre

2018. június 23-án este Vonyarcvashegyen a Lido strandra.

Program:

20.00 Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar koncertje és a Vonyarcvashegy Mazsorett Csoport táncbemutatója
20.45 A Boombatucada ütőegyüttes műsora
21.15 Máglyagyújtás
Utána kb. 22 óráig beszélgetés a tűz mellett, almasütés fóliában.

A program plakátja itt található!

Programinformáció: Illésné Major Julianna 06/30/380-4871

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!