XXVII. Szent Iván – éji tűzgyújtás

2019. június 22.

A Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel-keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyására emlékeztet.
A keresztény egyház Szent Jánost tette e nap védőszentjévé, ünnepe az V. század óta vált általánossá. A Szent Iván-napi tűzgyújtáshoz különböző hiedelmek fűződtek. Az e napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, termékenységvarázsló hatású, elősegíti a jó termést. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású. Egészségvarázsló szerepéről is sokat olvashatunk, a parázs felett füstölt virágos bodza, vasfű, fodormenta és más növényekből főzött teák formájában, vagy a hamuban sütött alma jótékony hatása is ismert.
E hagyományok szellemében nálunk is hangulatos program és tűzgyújtás részesei lehetnek községünk lakói és vendégeik a strandon megrendezett Szent Iván éjen.

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívok mindenkit
SZENT IVÁN-ÉJI TŰZGYÚJTÁS rendezvényünkre
2019. június 22-én este Vonyarcvashegyen a Lido strandra.

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. Régen a tűzgyújtással a Napot segítették a sötétséggel vívott küzdelmében. A mágikus éjjel a varázslatoknak is kedvez: főként a szerelemben és a bőségben.

Program:

20.00 Gyülekezés a Rendezvénytéren, vonulás a strandra a BOOMBATUCADA vezetésével!
20.45 Tűzgyújtás
21.00 A STOBOS TAMBURAZENEKAR kíséretében körtáncok a túz mellett!
22.00 Gitárzene és tamburaszó mellett ismert dalok közös éneklése, beszélgetés,
sütés, játékok! Hozzatok magatokkal sütnivalót (pl.: alma) hangszert, zajkeltő
eszközöket, hogy elúzzük a sötétet és magunkba szívjuk fényt, a meleget és a
szeretetet!

Várjuk a szerelmes párokat az egyre lankadó tűz átugrására.
Pogácsa és hűsítő italok fogyasztása.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

A hagyományok felelevenítése itt található.

A program plakátja letölthető!

Képek a rendezvényről:

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!