Vollein Ferenc Színek az égből kiállítása

2019. június 20.

Vollein Ferenc festőművész bemutatkozása

20 éves magyarországi festőművészként Badacsonytomajon élek és alkotok, de előtte 10 évig Vonyarcvashegyen éltem, s itt lesz már a harmadik önálló képzőművészeti bemutatkozásom..

Több,  mint 10 éve foglalkozom elmélyülten a festészettel, amelynek során kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket értem el. Mára már a kortárs naiv képzőművészeti iskola egyik legismertebb hazai és nemzetközi képviselőjeként tartanak számon. Várpalotán a „kis képzőben”, a Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnáziumában végzetem képzőművészeti tagozaton 2018-ban.

Az Ó-és az Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj által ihletik alkotásaimat.  Eddig 42. önálló tárlatot rendezhettem kiemelt képzőművészeti jelentőségű hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, továbbá számos csoportos tárlaton is részt vehettem. 30 hazai és nemzetközi korosztályos és felnőtt képzőművészeti alkotópályázatot nyertem meg vagy szereztem azokon előkelő helyezéseket, rangos művészeti ösztöndíjakkal is büszkélkedhetek. (MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, kiemelt támogatottja voltam 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa a 2012, 2013, 2014 években stb.), illetve már 3 önálló képzőművészeti kiadvánnyal is rendelkezem.Vonyarci_halaszok_a_jegen

Először 2014-ben Budapesten, a 85. Ünnepi Könyvhéten mutathattam be a Színek bűvöletében című második színes képkatalógusomat, majd 2016 júniusában a 87. Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválján, a Vörösmarty téren dedikálhattam- minden idők legfiatalabb könyvtulajdonosaként- a Tündérország című 100 oldalas, színes képzőművészeti kiadványomat. A hazai és nemzetközi képzőművészeti folyóiratokban rendszeresen olvashatók méltató publikációk eddigi képzőművészeti munkásságomról (pl. Pannon Tükör, Ambroozia, Irodalmi Jelen, Drót, Új Ember, Róma Közösségi Oldala stb.)

Stílusom nehezen meghatározható, de a szakemberek véleménye alapján különlegesen egyedi szín-és formavilággal rendelkezem. Szerintük az avantgarde egyik legjelentősebb, de Magyarországon alig ismert irányzatához, a naiv-neoreneszánsz iskolájához állok a legközelebb, s annak az egyik kiemelkedő, hazai és nemzetközi képviselőjeként határoznak meg.

2016 októberében- eddigi képzőművészeti munkásságom legmagasabb szintű elismeréseképpen- általános pápai audencia keretében Rómában, a Szent Péter téren fogadott a Szentatya, I. Ferenc, Ennek keretében átnyújthattam neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című, olaj, vászon alkotásomat. Művem ezáltal bekerült a világhírű Vatikáni Múzeum-és Képtár gyűjteményébe-elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül.

2015-ban és 2017-ben is elnyertem a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” képzőművészeti ösztöndíjat, amely az egyik legjelentősebb korosztályos képzőművészeti elismerés Magyarországon. Ennek segítségével valósíthattam meg a Tündérország című második képzőművészeti kiadványomat és tehettem több sikeres képzőművészeti tanulmányutat Észak, Közép-és Dél-Itáliában

Alkotásaim máris fellelhetők rangos hazai és nemzetközi köz-és magángyűjteményekben: a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben (11db.), Balatonfüreden a Vaszary Villa és Galéria gyűjteményében, Japánban, a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában és Genfben, a Bayer-Unep Székházban, valamint Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtári gyűjteményében, Zalaegerszegen, a Göcsej Múzeumban. Két alkotásam, a Szent István és Szent Imre portréi az aszófői Szent László Római Katolikus plébániatemplom főbejáratának szemközti oldalhajóin kerültek végleges elhelyezésre 2018 pünkösdjén- a Kossuth-díjas Udvardi Erzsébet stációi mellé. A fentieken kívül eddig már kb. 30 festményem került különféle köz-és magángyűjtemények tulajdonába.

Vollein_Plakat.cdr

 

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!