Romantika minden mennyiségben – túra a Keszthelyi-hegységben

2018. május 27.

A túra során a változatos természeti környezet mellett megismerkedünk a tájhoz fűződő romantikus legendákkal, csodás megmenekülésekkel, vagy éppen tragikus szerelmekkel. Felidézzük az egykor errefelé élt betyárok emlékét, de az egyre magasabbra emelkedő Festeticsek tevékenységét is.
Részben a Darnay-kilátótúra útvonalán haladunk, és érintünk kilátókat is.

Találkozás: Vonyarcvashegyen a Szent-Mihály domb lábánál, május 27-én 10 órakor
Útvonal: Szent Mihály-domb – Büdöskút – Szépkilátó
Hossza: 16 km, könnyen járható erdei utakon
Időtartama 6-7 óra
Túravezető: Lóczy István
Részvételi díj: 1200- Ft / fő

A túra a Szent Mihály-domb magányos dolomitmagaslatáról indul, amely az egész Balaton-part egyik leghangulatosabb helye. Ezután a számos észak-déli völgy egyikén elsétálunk a Büdöskútig, amely az egyik legszebb és leggondozottabb pihenőhely a vidéken. Innét a Bélap-völgyön, majd a Szerelem-dombon át a partot a Szépkilátónál érjük el újra, amelynek kialakítása Festetics Tasziló herceg tevékeny feleségéhez, Lady Hamiltonhoz kapcsolódik.
Az innét feltáruló panoráma az egyik legszebb a Balatonnál – akár egy festmény, mondhatnánk. És valóban: a 19. századi romantikus tájképfestészet szinte minden lényeges eleme megtalálható itt.

A túrán tehát a dolomithegység természeti adottságai és történelme mellett bőven lesz szó a tájhoz fűződő romantikáról is.

Szervező: Lóczy Lajos Egyesület
Információ: https://www.facebook.com/events/211584742765924/

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!