Luther nyomában

2019. szeptember 14. - 18.

2017 Luther Márton éve volt, ugyanis ekkor ünnepelte a reformáció és a protestantizmus 500 éves fennállását. 1517-ben a híres lelkész, reformátor kitűzte 95 pontból álló téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, útjára indítva ezzel a reformációt, azaz a hitújítást. Mi is felkerekedünk, s végigjárjuk Luther útját, felkeressük a leghíresebb városokat, ahol megfordult és alkotott, s amelyek a protestantizmus megszületésének a tanúi voltak. Ráadásként városlátogatást teszünk Prágában is, megkoronázva ezzel is az 5 napos kirándulás élményeit.

Utazás: Nyugati típusú légkondicionált autóbusszal (hideg-meleg italok, nagybusz esetén WC és DVD lejátszó is), idegenvezetővel

Elhelyezés: *** szállodákban, kétágyas tusoló/WC-vel, telefonnal és TV-vel ellátott szobákban (1 éj Prágában,2 éj Wittenbergben, 1 éj Erfurtnál)

Ellátás: Reggeli (4 svédasztalos), vacsora fakultatív: kb. 17/20 Euro/nap/fő

Részvételi díj: 89 500 Ft/fő

Belépők: kb. 70 Euro/fő

Jelentkezési határidő:2019.augusztus 25.

Program:

1. nap:
Indulás Keszthelyről a reggeli órákban, kb. 5 órakor. Utazás Sümeg-Sárvár-Csorna-Rajka-Pozsony-Brno útvonalon (rövid pihenőkkel). Érkezés Prágába kora délután. Első állomásunk nem is lehetne más mint a reformáció ideje előtt száz évvel virágzó Husz János Prágája. Sétánk során a patinás Stare Mestoban, Óvárosban és az ódon Nove Mestoban, Újvárosban járunk. Felkeressük a Betlehem kápolnát, ahol egy évtizeden át prédikált Husz János, a Karolinumot – Közép Európa legrégibb egyetemét, ahol elismert professzor volt. Látjuk a falhoz épült Szent Márton templomot, ahol tanítását követve 1414-ben először osztottak újra két szín alatt úrvacsorát. Az Óvárosi téren a Tyn templom és az 1415 júniusában máglyahalálra ítélt Husz János szecessziós szobra idézi a lánglelkű előreformátor korát. Megcsodáljuk a csonkán is gyönyörű Havas Boldogasszony templomot, ahonnan a fellázadt husziták 1419. július 30.-án az Újvárosi Városházhoz vonultak és kihajították a követeléseiknek nem engedő városatyákat az emeleti ablakon – ezzel kezdetét vette a huszita háború. Végül megcsodáljuk a város panorámáját a kivilágított Károly-hídról. Az éjszakát Prágában töltjük egy ***hotelben (1 éj), fakultatív vacsora.

2. nap:
Reggeli után utazás tovább Németországba. Délelőtt városnézés Szászország egyik legszebb városában, Drezdában. Drezda pár száz évvel ezelőtt Európa egyik virágzó művészeti központja volt, az Elba Firenzéjének is nevezték, világhírű művészek alkottak a városban. A II. világháborúban szinte földig rombolt város ma ismét régi fényében tündököl, a történelmi épületeket újjáépítették. A városnéző séta fő attrakciói a következők: Staatsoper (Állami Operaház), Hofkirche (katolikus katedrális), Residenzschloss (az uralkodó kastélya), Fürstenzug (a szász uralkodók felvonulása – 102 méter hosszú fríz), Brühl-terasz („Európa Balkonja”az Elba felett), Frauenkirche (Németország legnagyobb barokk temploma), Kultúrpalota (oldalán az NDK-fal), Zwinger és Albertinum. Vasárnapi istentisztelet a csoportnak egy helyi evangélikus templomban. Késő délután továbbutazás a 200 km-re található Wittenbergbe, szállás itt (2 éj), fakultatív vacsora.

3. nap:
Reggeli után egész napos városnézés Wittenbergben. Itt nemcsak a szász kisváros romantikáját élvezhetjük, hanem a reformátor lelkész, Luther Márton emlékét is követhetjük. A város a reformáció fél évezredes évfordulója, 2017 óta teljesen megújulva, megszépülve várja a látogatókat. A reformáció ideje elevenedik meg előttünk az egykori Ágoston-rendi Kolostornál járva; ide került Luther szerzetesként, majd a rend feloszlatása után családjával élt itt élete végéig. A Luther-ház a reformáció szellemi központjává vált. Ma a világ legnagyobb reformációtörténeti múzeuma látható itt. Megemlékezünk arról, hogy Luther 1517 október 31.-én tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontból álló téziseit, elindítva ezzel a reformációt, a hitújítás mozgalmát, amely városok, országok, nemzetek későbbi értékrendjét és világképét változtatta meg. Városlátogatásunk alatt megtekintjük még Luther jelentős szellemi társának, Melanchton Fülöpnek a házát, a kéttornyú Városi-templomot – a legtöbb Luther-prédikáció helyszínét a – reformáció anyatemplomának is nevezik és Cranach-oltárral büszkélkedik, a Vártemplomot, melyben Luther és Melanchton, a két történelemformáló sírhelye van, valamint az Elba parti város szépséges parkját és a wittenbergi Egyetemet. Idilli hangulatú utcákon haladva jutunk el az Óvárosba, a gyalogosok paradicsomába. Betekintünk az 1472–1553 között élt festő, Lucas Cranach házának bájos udvarába, a Corpus Christi kápolnába. Délután utazás Eislebenbe, Luther szülővárosába érve elsőként a megkeresztelése helyszínét, a Szent Péter és Pál templomot keressük fel, majd a szülőházát, ezután pedig azt a házat, ahol meghalt. Tisztelettel adózunk műve előtt abban a házban, ahol 1546. febr. 18.-án érte a halál. Végül meglátogatjuk az utolsó prédikációjának helyszínét, a Szent András templomot is. Ezek a helyek mind az UNESCO Világörökség részei. Késő este érkezés vissza a wittenbergi szállásra, fakultatív vacsora.

4. nap:
Reggeli után útban Eisenach felé rövid időre megállunk Luther egyik legnagyobb ellenfelének, Albrecht kardinálisának, a mainzi érseknek hatalmi fészkében, Halle városában. A Vásár-téri templomot nézzük meg közösen, ahol Luther halotti maszkját és kezének viaszmintáját őrzik. Majd Luther nyomán járva érkezünk Eisenachba, ahol megtekintjük Wartburg várát. Mesebeli kastélyra emlékeztető külső megjelenése, termei, díszítése és gyűjteményei valóságos időutazást jelentenek. Luther itt fordította héberről és görögről német nyelvre a Bibliát és láthatjuk a szobáját is, ahol György lovagként élt. De magyar történelmi emlékekkel is találkozunk, mivel 1221 és 1227 között itt élt Árpád-házi Szent Erzsébet is.A várkastély pompás dísztermei közül kiemelkedik az Énekesek csarnoka (mely a híres középkori dalverseny emlékére készült), és az a szoba, ahol gyönyörű mozaikok mesélik el Szent Erzsébet életét. A dísztermek közös bejárása után lehetőség lesz a várkastély páratlanul gazdag kincstárának megtekintésére. Este érkezés az erfurti szállásra (1 éj) ,fakultatív vacsora.

5. nap:
Reggeli után Luther életútját követő időutazásunk utolsó állomása Erfurt, következik,itt is látnivalók sokasága vár ránk. Luther Márton itt kezdte meg felső szintű tanulmányait az 1392.-ben alapított későgótikus Collegium Maius egyetemen. A reneszánsz Georgenburse diákszállón lakott, a gótikus Michaelis-templomban vett részt az istentiszteleteken. 1505-ben hozott döntéseként bevonult az itteni Ágoston-rendi kolostorba. A Dóm-hegyen trónoló gótikus St. Marien székesegyházban került sor Luther pappá szentelésére 1507-ben. Szabadidőnkben hívogat Erfurt óvárosának sok színes utcája, a Gera folyó híres Kereskedők-hídja, az Ó-zsinagóga, koldulórendi Bartfüßenkirche romjai, a Kaufmann és az Andreas templomok, a pompásan díszített favázas patríciusházak. Délután innen indulás haza Drezda-Prága-Brno-Pozsony-Rajka útvonalon. Érkezés Keszthelyre a késő éjszakai órákban.

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!