FESTETICS-ÖRÖKSÉGEK NYOMÁBAN-Bringatúra ajánlat

2022. szeptember 9. - december 30.

A 35 kilométer hosszú Festetics panorámatúra a nyugat-balatoni térség fejlődését megalapozó Festetics család örökségének legjavát fűzi fel, a helyenként dimbes-dombos útvonal miatt ugyanakkor felér egy teljesítménytúrával. Az izzasztó emelkedőket, jutalmul, csodás kilátópontokon pihenhetjük ki.

A körtúra kiindulási pontja a barokk pompájával csalogató keszthelyi Festetics-kastély, amelynek számos látnivalójára egy másik alkalommal érdemes egy teljes napot rászánni. Impozáns parkjától egy jól bringázható úton jutunk el a Gyenesdiás határában fekvő Festetics Élményközponthoz: a Természet Háza Látogatóközpontban a Keszthelyi-hegység élővilágával az Állatparkban őshonos háziállatokkal és vadfajokkal ismerkedhetünk meg testközelből. Továbbhaladva egy hosszabb emelkedő után érjük el a Nagymező piknikezésre csábító tisztását, innen egy rövid séta a Pazar panorámával megörvendeztető Festetics-kilátó. A rétre visszaérkezve földúton kerekezünk tovább az egykori kőbánya felé – a meredek lejtőn jobb, ha leszállunk a nyeregből!

A nehéz szakaszon túljutva álljunk meg egy frissítőre a vidék szőlészeti-borászati kultúrájáról mesélő Darnay-pincénél, ugyanis a következő állomás, a hajdani Festetics uradalmi présházból kialakított, vonyarcvashegyi Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai Kiállítótér előtt egy erős kaptató vár ránk. Innen azonban már csak le kell gurulni a Szent Mihály-dombig, majd gyalog felkapaszkodni a bűbájos fogadalmi halászkápolnához. Ám az itteni kilátást is felülmúlja következő megállónk, a balatongyöröki Szépkilátó magaspartjáról elénk táruló látvány. A tanúhegyekben gyönyörködve érdemes erőt gyűjtenünk, mert ez után a Keszthelyi-hegység oldalában haladó Panoráma útra rátérve utunk legcombosabb emelkedője visz a becehegyi Szentháromság-kápolnához, a tetőn elénk táruló panoráma azonban minden fáradtságért kárpótol.

Innen már csak lefelé kell gurulnunk a macskaköveken a hegy lábánál található, de ténylegesen Balatonedericshez tartozó Afrika Múzeumig, ahol Nagy Endre Afrika-kutató, vadász gyűjteménye és egy kis állatpark teremt afrikai hangulatot. A fárasztó nap végén leengedve immár a Balatoni Bringakörúton tekerünk vissza Keszthelyre.

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!