ALBÁNIA a sasok földje, 1-1-nappal Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában

2023. szeptember 30. - október 7.

Utazási ajánlatok

ALBÁNIA a sasok földje, 1-1-nappal Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában

Felfedezésre váró balkáni különlegesség Albánia. Nép, amelynek nyelve az albán, az indoeurópai nyelvcsalád kilenc fő ágának egyike és semelyik másik nyelvből nem származtatható. Itt, ahol 750.000 betonbunker van, gyakorlatilag minden második lakosra jut egy. Ellentmondások? Igen. Innen indult el az ország és már most látható a hatalmas fejlődés. Ismerje meg segítségünkkel e nép kultúráját, építészetét, gyönyörű tájait és vendégszeretét! És persze útközben Bosznia és Montenegró legfőbb látnivalóit!

Időpont: 2023.09.30. – 10.07.

Utazás: Nyugati típusú légkondicionált autóbusszal (hideg-meleg italok, büfé, nagy busz esetén WC és DVD lejátszó), idegenvezetővel

Elhelyezés: Sarajevoban,ULcinjban,Durresben 4-csillagos szállodákban,Vlorában és Sarandában *** hotelekben kétágyas szobákban (a szobák tusoló/WC-vel, erkéllyel ill. telefonnal/TV-vel ellátottak)

Ellátás: Félpanzió (6 svédasztalos reggeli és 6 büfé jellegű vacsora)

Részvételi díj: 199 990 Ft/fő

Belépők: Helyszíni belépők kb. 55 EURO (a helyszínen fizetendő a kinti szolgáltatóknak),Borravaló Albániában ajánlott 4 EUR/nap/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 6 éjszakai szállást félpanzióval, a felsorolt programokat idegenvezetéssel, de nem tartalmazza a belépődíjakat (kb.25 €/fő) és a BBP biztosítást. Egyágyas elhelyezés felár ellenében igényelhető.
Jelentkezési határidő: 2023.szeptember 10.

Program:

1. nap:
Kora reggeli indulás, kb. 4 órakor Keszthelyről,utazás a letenyei határátkelőhelyre, majd Horvátországon át Bosznia-Hercegovinába. Banja Lukától utunk a Vrbas folyó szurdokokkal teli völgyén keresztül vezet a festői szépségű Jajcéba, ahol először városnézés következik, amelynek során a vendégek megismerkednek a bosnyák királyok egykori székhelyével,megtekintik a római kori Mithras szentélyt,a katakombákat és a Csontváry által megfestett dübörgő vízesést,amelynek a víztömege 20 m magasból zúdul alá. Majd továbbutazás Sarajevoba,itt városnézés késő délután. Szállás és vacsora SARAJEVOBAN, egy ****hotelben.

2. nap:
Svédasztalos reggeli után indulás a Piva folyó völgyén át Montenegroba, ez a vidék az egyik legszebb természetvédelmi területe Crna Gorának,egyik ámulatból a másikba esünk a fantasztikus természeti csodákat látva. Niksic után az Ostrogi kolostor közelében haladunk,majd Podgorica és a Skadari-tó mentén jutunk el Albániába. Határátlépés után Shkodra(neve „szent dombot” jelent) városközpontjában Albánia legnagyobb katolikus székesegyházát nézzük meg.Este továbbutazás az egyik legnagyobb albán tengerparti nyaralóhelyre Durresbe (2 éj szállás egy ****hotelben félpanzióval).

3. nap:
Reggeli után délelőtt érkezünk a fiatal fővárosba, Tiranába,városnézés keretében láthatjuk calcuttai Szent Teréz házát,emlékkiállítását, a Szkander bég tér látnivalóit, az Et’hem Bey mecsetet, az Óratornyot, a tér névadójának a szobrát, Enver Hodzsa volt múzeumát,a Nemzeti Könyvtár és Történeti Múzeum épületeit, a Hősök Bulvárját, a Piramist és az egyetemi negyedet. Ebédszünet/Szabadprogram. Kora délután kabinos felvonóval utazunk Albánia legmagasabb hegyére, a Dajti-hegy tetejére, ahonnan a főváros és környéke nyújtotta panorámában gyönyörködhetünk. Délután visszaérkezés az Adriai-tengerpartra,Durresbe,ami Albánia egyik legrégebbi városa.A görög és római szerzők „csodálatra méltó város”-ként emlegették templomai, szobrai és emlékművei miatt. Megtekintjük az Amfiteátrumot és az Archeológiai Múzeumot. Szállás és vacsora mint előző este a tengerparti Durresben.

4. nap:
Reggeli után utazás Beratba, az „1000 ablak városába”,amely 2008-ban felkerült az UNESCO világörökségek listájára,lenyűgőző látvány a meredek hegyoldalban egymás fölé épített házak panorámája. Középkori és török időkből származó épületei egyedülállóak. A vár területén egy kanyargós utcában található az Onufri Múzeum, ahol Albánia legszebb ikonjaiból található válogatás. A középkori Mangalem és Gorica városrészek,a Király Mecset további látnivalói.A berati várat különlegessé teszik a ma is falai között, hagyományos házakban élő helyi emberek. A várnak valaha 40 temploma is volt. Onufri egy híres festő mester volt a XVI. században, aki több ortodox templomban is festett Albániában és Görögországban egyaránt, speciális vörös festéket használva. Útközben megtekintjük Ardenica monostorát. Végül a misztikus Apollónia felfedezésére indulunk,amely egy ókori romvárosból és egy bizánci monostorból áll,a híres Via Egnatia mentén helyezkedett el. A várost i.e. 588-ban a görögök alapították,a római korban Augustus császár fiatalon itt folytatott filozófiai tanulmányokat és itt tanulta a szónoklást. Ezt követően utazás Vlorába,ahol az aznapi szállása és vacsorája lesz a csoportnak.

5. nap:
Reggeli után városnézés Vlorában, ahol kinyilvánították Albánia függetlenségét és meglátogatjuk a legnagyobb klasszikus albán piacot, az Elnök házát és az alapítók szoborcsoportot.Ezt követően az ország riviéráján keresztül vezet utunk Saranda városába. Rövid pihenőt teszünk Ali Pasha erődjénél, mely annak idején a tengeri kereskedelmet volt hivatott ellenőrizni. Ezután megtekintjük Butrint városát, mely az UNESCO Világörökségek részét képezi és az ország legfontosabb régészeti felfedezése. A városhoz trójai telepesek legendája kötődik, akik kimenekültek Trójából Aeneas vezetése alatt. A városban elsőként görög telepesek éltek. Különböző népek lakták a városkát egymást követően évszázadokon át, így a változó civilizációk különböző emlékeket hagytak hátra. Vacsora és szállás Sarandában.

6. nap:
Reggeli után elutazunk Gjirokastrába, amely város szintén az UNESCO Világörökségek része.Itt gyalogosan meglátogatjuk Gjirokastra erődjét, a város fellegvárát, az ott található Fegyver, valamint a Néprajzi Múzeumot. Ezt követően pedig elmerülünk a török középkori bazár forgatagában, ahol még Enver Hoxa mellszobrot is beszerezhetünk.Majd indulás északi irányba,Montenegró felé.Napunk következő állomása Kruja, mely az ország központja volt a törökökkel szembeni ellenállás idején. A nemzet hőse, Szkander bég itt tartotta őket vissza hosszú évekig Nyugat-Európába való betörésük előtt. Meglátogatjuk a Szkander bég Múzeumot, az emlékekben gazdag Néprajzi Múzeumot és a régi bazárt, ahol a legszebb kézműves szuvenírekre tehetünk szert.Este érkezés a montenegrói szálláshelyünkre,Ulcinjba.

7. nap:
Korai reggeli után városnézés a tengerszoros legbelső csücskében fekvő Kotorban, amelynek óvárosa UNESCO világörökség része: szűk,sikátoros utcácskái, napsütötte terei mediterrán hangulatúak.Utána a Kotori-öböl (az egyetlen adriai tengerszoros-fjord) partján fényképszünetek és végül városnézés a barokk városban, hajózással a Szt.György-szigetre, Perastban. Onnan 12 óra körül indulás haza. Dubrovnik-Ston-Neretva-völgy útvonalon,majd végig horvát autópályán a magyar határig.Érkezés késő éjszaka Keszthelyre.

Jelentkezés:
Vonyarctourist – Utazási ajánlatok

Elérhetőségek: 
Tel: 06-83/348-315
Mobil: 06-30/9376-491
E-mail: 

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!