X. Hercegi Mandulás Napok Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegyen immáron jubileumi jegyben tartották meg a tradicionális tavaszi rendezvények közt legkorábbi Hercegi Mandulás Napokat, 10. alkalommal.

A program helytörténeti emlékezést is jelent: a településen volt a Festetics hercegi birtok manduláskertje. A ma beépített területen utcanév utal az egykori termelői funkcióra. Újabb kori létesítményként a község más részén ismét található már manduláskert. Az ünnepségsorozat nyitánya rendszerint oda kötődik a nemrég telepített facsemeték óvodások általi felszalagozásával, de ez a matiné program idén az esős időjárás miatt elmaradt. A nap egyéb programjait a művelődési házban tartották meg.

A nyitónapot követően zenés műsort adott a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Vonyarcvashegy Mazsorett Csoport, vendégszerepelt a keszthelyi Nagyváthy Néptánc Együttes. Majd Péter Károly polgármester és a rendezvény háziasszonyaként Illésné Major Julianna, a Művelődési Ház igazgatója a Vonyarcvashegyet jelképező arany és sötétkék szalaggal díszített fel egy mandulafát. Kreatív játszóházi és egyéb kulturális események mellett a Turisztikai Egyesület mandulás sütemények kínálatáról gondoskodott.

A 3 napos eseménysorozat a Festetics Helikon Tavernában zárult kulturális műsorral. Kamarakoncertet adott a Musica Antiqua régizenei együttes, kiállítás nyílt az alkalomra kiírt gyermekrajt pályázatra érkezett munkákból, s ezúttal került sor az értékelésre is, majd az eredményhirdetéssel együtt adták át a díjakat.

Forrás: Balatoni Futár

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!