Vonyarcvashegy vezérelve – Észszerűen és fenntarthatóan

VONYARCVASHEGY VEZÉRELVE
Észszerűen és fenntarthatóan

Polgármesterként évszak függetlenül az észszerű és fenntartható intézkedések létjogosultságában hiszek. A képviselő-testület elé kerülő előterjesztések mögött is józan átgondoltság van. Rengeteg, régmúltba nyúló történet, ügy jelent kihívást és nehézséget. Ilyen a közel 40 kilométer hosszú belterületi úthálózat, ami elég kevés felújításon esett át az elmúlt évtizedekben. Ezért fogtunk neki, több helyen, akár önerőből, az általunk vásárolt lapvibrátorral is a kátyúzásnak. Már most elkezdtük a felkészülést a jövő évi szezonra – adott helyzetértékelést Pali Róbert, polgármester, akit arra kértünk, hogy ismertesse a nemrégiben kitüntetett civil szervezeteket.

Nagyközségünk önkormányzatának képviselő-testülete a Balaton Art Alkotóközösség és a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület részére „Vonyarcvashegyért Emlékérem” kitüntetést adományozott a társadalmi életben a község érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül. Hálásan köszönjük a hosszú évek óta végzett becsületes helytállásukat és folyamatos feladatellátásukat.

A település nyár végén és ősszel is karitatív tevékenysége révén került az országos média fősodrába.

Vonyarcvashegy már nyáron megmutatta, hogy mennyire segítőkész polgárok laknak nálunk. Egy helyi házaspár és két alapítvány révén, önkormányzatunk partnerségével olyan mélyszegénységben élő gyermekek juthattak el először a Balatonhoz, akik korábban még a megyehatárt sem léphették át. Galamb Alex, a hernádnémeti Sütni jó! Alapítvány megálmodójának munkásságát látva többen éreztük úgy, hogy kötelességünk támogatást adni. Október végén kakaós csigát sütöttek és élménypedagógiai foglalkozáson vehettek részt a borsodi és környékbeli hátrányos helyzetű gyerekek. A helyi művelődési házban a rendőrség kínált különböző játékokat a gyerekeknek. Példát mutattunk a fiataloknak, ugyanakkor játékos formában ismereteket is átadtunk. Örvendetes, hogy nagyon sok helyi és környékbeli vállalkozó önzetlenül segített. Az általunk befogadott Imre Sándor Szeretetszínház jelmondatát teljes mellszélességgel felvállaltuk: „Mert, ha együtt megyünk, oda is értünk.” A Színi Tanodánk diáksága havi két alkalommal találkozik. A résztvevők nem csak színi és beszédgyakorlatokkal, de kellékgyártással is foglalkoznak. Már nem csak nyári, hanem 33 fővel őszi tábort is életre hívtunk, ahol mélyszegénységben, gyermekotthonokban és hagyományos életkörülmények között élő fiatalok közösen alkotnak lélekemelőt. A hátrányos helyzetű gyermekekkel végzet színházi munka nemcsak hasznos szabadidőtöltést jelent, hanem sok közös élményt, sikert, barátságot, önmegvalósítást kínál. Az Isten pénze című darabot az általános iskolában is hamarosan bemutatják majd.

Milyen szezoni tapasztalatokat fogalmaztak meg?

Az ötcsillagos, Kék Hullám Zászló minősítést elnyerő Lidó strandunk megkapta Zala Megye különdíját is. Erre különösen büszkék vagyunk, mert a megyénkben élők közül sokan keresnek fel bennünket tavasszal és ősszel is. Az élőhelyvédelmi és zöldfelületi szempontok alapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park különdíjban is mi részesültünk. Különdíjat kaptunk a járvány elleni kiemelkedő védekezésben nyújtott teljesítményünkért is. A járványhelyzet és a kényszerű pénzügyi átcsoportosítások ellenére eredményes főidényen vagyunk túl. A településüzemeltetési csoportunk is megveszített erővel, különös aktivitással tette és teszi a dolgát, Szekeres Szabolcs községgazda vezetésével.

Mi minden került elő a közmeghallgatáson?

A november első csütörtökén tartott fórumon sok érdeklődő jelent meg, és kapott hiteles, tényszerű, tájékoztatást a múltat, jelent, jövőt érintően. Megfogalmazást nyert, hogy az itt lakókat és a turistákat is az érdekli, hogy minden rendben legyen. Az embereket a „Miből?” kérdésre adott válasz már kevésbé érdekli. A felszólalók zöme ennek ellenére segítőkészen próbált rámutatni a hiányosságokra, a megoldandó feladatokra. Látszott, hogy mindenki, egy egész éven keresztül szépségben pompázó település megvalósításában érdekelt és közérdekjavító intézkedések meghozatalára vágyik. Örömmel jelentettem be, hogy az utóbbi négy évben emelkedést mutat a lakosságszám és a járványügyi adatok, a megfigyelés, illetve elkülönítés alatt lévők számában sincs tragikus emelkedés. A „covid” elvonások miatt jövőre mintegy 55 millió forint bevételkieséssel kell számolnunk. Szóltam a megvalósítani kívánt pályázatokról, köztük: az orvosi szolgálati lakás építéséről, a két csoportos mini bölcsőde kialakításáról, a csapadékvíz csatornahálózat modernizálásáról, a belterületi utak felújításáról, a háziorvosi alapellátás eszközfejlesztéséről, a Szent Mihály kápolna érsekséggel közös, mintegy 80 millió renoválásáról, a közterületi kamerarendszer kiépítéséről, és a partfal megóvó vis major intézkedésekről. Külön kiemeltem a strandunk fejlesztésének, virágosításának és minősítésének díjesővel jutalmazott történetét. Jeleztem, hogy napirenden van a hulladékgyűjtés és a lomtalanítás rendszerének reformja, ami remények szerint csökkenti majd az illegális szemétlehelyezést.

A 71-es főközlekedési úton sokak megelégedésére történt meg a virágosítás, az információs táblák elhelyezése, valamint a buszmegállókban elhelyezett „Mi könyvespolcunk” kezdeményezés is – úgy tűnik – sikert arat. Szakértők bevonásával értékeltük a közel két évtizedes közterületi faszobraink állagát. A megmenthető darabokon állagmegóvó munkálatokat végzünk, de üzembe helyezzük a polgármesteri hivatal melletti, 11 éve nem üzemelő frissítő ivókutat is. Sokan kérdőre vontak a Kitaibel-kilátó állapota miatt, de jeleztem, hogy az erdőbirtokosság felelősségét, feladatát, tulajdonát átvállalni nem tudjuk. A lezárás elrendelése szakértői vizsgálatok után történt. Mi, partnerek leszünk akár egy új, másik helyszínen létrehozandó kilátó pályázati úton történő kiépítésére.

Nemes Norbert

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!