Vonyarcvashegy értékőrzéssel

Vonyarcvashegy értékőrzéssel

A Nyugat-Balaton aktív, sport- és családbarát üdülőfalujában már tavaly, a strand zárásakor elkezdődött a felkészülés az idei főidényre. Az nem érdem, hanem adomány, hogy Balaton-parti település lehetünk. Sok erőt és energiát fordítottunk a járványhelyzet mérséklésére, az előírások betartására – összegzett Pali Róbert,  Vonyarcvashegy polgármester, akit elöljáróban a strand fejlesztéséről kérdeztük.

Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati forrásainak és az önerők felhasználásával már ősszel elindult a több mint öthektáros területen elterülő strand modernizálásának újabb, élménygyarapító üteme. A Balaton TOP három strandja közé választott, kétezer négyzetméterrel bővített hely elnyerte a legsportosabb strand minősítését, jelezve a minőségi élménykínálat bőségét. A „vízisportok Mekkájában” űzhető: wakeboard, vízisi, vitorlázás, szörfözés. Mi, már nem több vendéget kívánunk, hanem a helyben élőket és az idelátogatókat szeretnénk még magasabb színvonalon kiszolgálni. 

Nyugat-Balaton aktív, sport- és családbarát üdülőfalujában már tavaly, a strand zárásakor elkezdődött a felkészülés az idei főidényre. Az nem érdem, hanem adomány, hogy Balaton-parti település lehetünk. Sok erőt és energiát fordítottunk a járványhelyzet mérséklésére, az előírások betartására – összegzett Pali Róbert,  Vonyarcvashegy polgármester, akit elöljáróban a strand fejlesztéséről kérdeztük.

A strand a jövőben már nem egy negyedévig hasznosított és működtetett fürdőhely lesz, hanem egy évben nyitva tartó, állandóan attrakciókat kínáló, többgenerációs találkozóhely, élménypont. Már elkészült a kisgyermekeseket kiszolgáló, meleg vizes, teljesen komfortos, baba-mama szoba. Megújult, család- és mozgáskorlátozott-barát lett öt öltöző. Modernre cseréltünk 40 régi hulladékgyűjtő edényt. Az új értékmegőrzők mellett új pihenőpadok és asztalok kerültek ki a játszóterek közelébe. Vadonatúj fejesugró stég is bevezet majd a tóba. Folyamatosan úgy zajlik a növénytelepítés, a faültetés, hogy egyre több évelő kerül az ágyásokba. Kihelyezünk két, az időt és a levegő hőmérsékletét jelző digitális órát is. Parkolási díjat továbbra sem szedünk. A balatoni halászat és az ezzel foglalkozók előtt tisztelegve, illetve a róluk szóló legendát éltetve, a történelmi múltat őrizve, önkormányzatunk egy halászati emlékparkot alakít ki a strandon. Itt kapott helyet a Süllő II. névre keresztelt, két kabinos, fél évszázados hajómatuzsálem, melyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ajándékozott nekünk. A halászat múltját, a muzeális értékként védelmébe vett és később felújítandó hajón szeretnénk szemléltetni, interaktív bemutatókon. Dombszigetünk csúcsán, a Szent Mihály-hegy tetején áll hazánk – sőt a tengerparttal nem rendelkező európai országok – egyetlen, műemléki védettségű. fogadalmi halászkápolnája, amelyen „zöld szívként” dobog. A helyi egyházközösség 80 millió forint támogatást nyert a kápolna teljes megújítására. A munkálatok szezon után kezdődnek. A nemsokára már fűthetővé tett, új világítási és kamerarendszerrel felszerelt kápolna a házasságkötések és a keresztelők számában, Tihany után dobogós helyet foglal el. A domb alján önkormányzatunk több mint 8 ezer négyzetméter nagyságú terültet vásárolt meg, ahol ősztől család- és kerékpárosbarát pihenő pontot alakítunk ki, családi mosdóval. A természetes élőhely megtartásával létesül itt erdei játszótér, tűzrakóhely, amfiteátrum, tanösvény, fa pihenőhely, kerékpártároló, játékos ismeretterjesztő pont is.

Milyen fejlesztésekre jutott erő és pályázati forrás?
Idén már háromszor gyűjtöttünk illegálisan kihelyezett hulladékot közösségi összefogással. A bizalomra épülő közösség tagjaival tervben van az egynyári virágok közös ültetése, az iskola –és temetői kerítés lefestése. Pályázati források felhasználásával napirenden van a kamerarendszer bővítése. A gyermekorvosi szolgálati lakást már építjük Dr. Világos Eszter fiatal szakorvos számára. Indítunk egy új bölcsödét is. Megoldást nyer az Iskola utca és Helikon utca csapadék víz elvezetési problémája. Háziorvosunk olyan orvosi eszközöket szerezhetett be, amik hozzájárulnak a gyógyító munka hatékonyságának növeléséhez.

Megkezdődött a 71-es főút melletti sávok növényesítése, buszmegállók, információs és eligazító táblák, térképek újulnak meg. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel. A nyertes pályázataik révén a rendezvényeink egy része is változatosabb lesz. Május utolsó hétvégéjén, a strandon tarjuk a szezonnyitó ünnepségünket és a gyereknapot is. Nyáron temérdek újra gondolt nagyrendezvény, fesztivál, színházi produkció, koncert és egyéb program keresi majd a családok kedvét. Az időpontokról a honlapon adunk tájékoztatást. Mi, Vonyarciak, az online világban is építő, összetartó közösség szeretnénk maradni. A helyben lakók, a vendégek, a nyaralótulajdonosok informálására, az aktuális hírek közzétételére új kommunikációs csatornákat nyitottunk: az info.vonyarcvashegy oldalon; a www.vonyarcvashegy.hu honlapon is friss tájékoztatás érhető el. A helyi Hírmondóban is közzéteszünk minden hasznos információt, ami megkönnyíti a mindennapok rendjét. A kérések, javaslatok a polgármesteri hivatal előtti ötletládába is behelyezhetők.

forrás: Zalai Napló – Nemes Norbert

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!