Világlik Vonyarcvashegy vágyálma

A Zala megyében élő, helyben ingatlantulajdonnal rendelkező mintegy 300 polgár figyelmét is szeretném fölhívni azokra a minőségi értékekre, programokra, látnivalókra, amelyeket Vonyarcvashegy kínál a főidényben. A strandunkra már úgy tekintünk, mint egy több generációs, egész évben működő, élménygazdag, találkozási rekreációs centrum – foglalta össze Pali Róbert a kedvelt üdülőfalu polgármestere, akit elöljáróban, a minden korosztály körében is rendkívül népszerűvé tett Lidó Strand sikeréről faggatunk.

  • A több mint 5 hektáros strand minőségét és színvonalas szolgáltatásainkat a szakma is rendszeresen díjazza. Nemrég elismerték a járvány elleni védekezésben kiemelkedően teljesítő strandunkat, ami a Zala Megyei Önkormányzat különdíját is bezsebelte, az öt csillagos „Kék Hullám Zászló” strandminősítéssel egyetemben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park különdíját is elhoztuk az élőhely-védelmi és zöldterület-gondozási feladatellátásunk kiváló minősítéseként. Szörfiskolával, vízisípályával és vízi színpaddal nyújtunk egyedi élményt a balatoni strandok közül. Tavaly strand-színházat hoztunk létre, aminek óriási sikere van. Az elmúlt 15 év folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a fürdőzők igazi zarándokhelyévé vált a különleges zöld felülettel és kiépített partszakasszal rendelkező, higiéniai szolgáltatásokkal is biztonságossá tett fürdőhely, amelyik védettségi igazolvány nélkül látogatható. Az új attrakció –és élményelemek között vannak vízi ugró-, és fejesugró stégek. Új öltözők, pihenőpadok, értékmegőrzők, hulladéktartók, digitális víz –és levegőhőmérséklet kijelzők, napvitorlák, szülői felügyelet szigetek várják a strandolókat. A fürdőzés mellett számtalan színvonalas szolgáltatás biztosítja a gondtalan pihenést: szörfiskola, vízisípálya, sportpályák, fitneszpark, vízitaxi, vízibicikli, óriáscsúszda, vízi aerobik, kerékpárkölcsönző, csónakázás, vitorlázás, SUP, wakebord, játszótér, horgászat, büfék és éttermek, animációs programok víziszínpad, rendezvények. Homokos partszakaszával, gyermekmedencéjével, játékaival strandunk hamar közkedveltté lett. Országos és nemzetközi strandfoci-, röplabda- és kézilabda-bajnokság helyszíneiként is számon tartanak már minket. A legkisebbeknek igazi örömet okoz a játszóház, ahol animátorok várják őket, a nagyobbak óriáscsúszdán próbálhatják ki tehetségüket. A strandhoz ingyenes parkoló tartozik. Három bejáraton, a három pénztárnál közelíthető meg. A bérelhető kabinok mellett díjtalanul használható öltözők is vannak. Az összes vizesblokk családbarát lett. A melegvizes fürdővel felszerelt babamama szobában tűzhely, mikrosütő és szoptató szék is segíti az édesanyákat. a majdnem negyedszáz büfé hatoda minőségi melegkonyhás gasztronómiai élményt kínál.
  • Idén a szabadtéri színpad is különlegességekkel csábít.
  • A nagyközségben július derekától tényleg valami új, valami nemes kezdődött el. A szabadtéri színpadon- mely eddig főként a Panoráma Kertmozi névre hallgatott, s családi, szórakoztató és izgalmas filmeket mutat be továbbra is a hét bizonyos napjain – július 5-én az Imre Sándor Szeretetszínház „Valahol Európában” című előadását fogadta be. A gyermekotthonokban nehéz sorsban élő sérült és ép gyerekeket egyszerre színpadra hívó programsorozat színházi produkciói minden alkalommal megtöltötték a nézőteret. Az érdeklődők július 10-én Lipták Gábor: Balatoni mesék, mondák, történetek című könyvéből készült első balatoni musicalt láthatták: „Rege a tihanyi visszhangról” címmel, majd a „Dzsungel könyve” című nagysikerű musicalt is bemutatták. A Szeretetszínház előadásai azért is különlegesek, mert a bemutatókat megelőző héten egy izgalmas alkotómunkában vehettek részt azok a diákok, akik jelentkeztek a színjátszó táborba. A „Dzsungel könyve” című musicalben csodás dalok hangzottak el az elfogadásról és a kitagadásról. Óriási élményt jelentett a táborozó diákoknak, hogy ők is szerepelhettek az előadásokban. A Pannon Várszínház nagysikerű előadására: A Pál utcai fiúk című zenés darabra is sokan váltottak jegyet. 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa címet nyert Veszprém és a Balaton régió. Ezért is szeretnénk szorosabb és folyamatos kapcsolatokat kialakítani a régióban található művészeti szereplőkkel. Ennek első jele volt a Pannon Várszínház remek előadása.
  • Milyen programok lesznek a szezonban?
  • A Kossuth utcai rendezvénytéren felépített „boros faluban”, 28. alkalommal indul útjára a Vonyarci Boros Forgatag július 28. augusztus 1. között. a zamatos borok, ízletes falatok, kézműves kirakodóvásár, gyermek-foglalkoztató, borlovagrendi felvonulás mellett változatos szórakoztató műsorok is várják a forgatagra látogatókat. Fellép: a Canarro Swing, Gidó és a Fáraó, a Kanizsa Bigband és a Vitange trió, a Tom White and the Mad Circus, a jó hangulatot esténként a Silver Band és a Helios zenekar, valamint disco garantálja. Július 31-én, szombaton rendezzük a már hagyományos és nagysikerű fúvószenekari találkozót, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a soproni és ajkai vendégzenekarok részvételével. Kiss Tamás karnagy vezetésével a külön produkciók mellett az est végén közös produkciók mellett az est végén közös számokat is játszik a három zenekar. A Boros Forgatagot augusztus 1-jén a Sugarloaf és Muri Enikő koncertjével zárjuk. Az augusztus 6-8. között megrendezésre kerülő 40 Halász és Emléknap már évtizedes hagyomány nálunk. A strandon, a Szent Mihály-dombon és kápolnában, a 40 halász emlékhelyen megrendezett programok közül kiemelkedik a Strandszínházi találkozó 6-7-én.

A Lidó strandon a gyerekeknek és a felnőtteknek is szóló színházi-zenei programokat szervezünk. Augusztus 19-22. között zajlik a Bor-és Csemegeszőlő Fesztiválunk, melyre dr. Bakonyi László szőlőnemesítő zamatos szőlőivel, borokkal, ízletes falatokkal, színes kézműves vásárral várjuk kedves vendégeinket. A kézművesek utcájában színes forgatagként változatos árukínálattal kínálják portékáikat az ügyes kezű mesterek.

A fesztivál főbb fellépői lesznek, a Zártosztály zenekar régi Edda dalokkal, 20-án a „középkori világzenét” játszó Bordó Sárkány, 21-én a 8 kiváló zenészből álló Blue Canarro Group, valamint a Dal című vetélkedő nyertese, a Kaukázus zenekar zárja a fesztivált. A programokról a közösségi médiában és a községi honlapon is tájékoztatjuk minden érdeklődőt. Augusztus 26-28 között rendezzük újra tavalyi évben nagy sikerű VonyArt’s Folkpart Folk és Világzenei tábort és fesztivált. Napközben népzenei hangszeroktatáson vesznek részt a jelentkezők, esténként pedig koncerteket és táncházakat rendezünk a Rendezvénytéren. Fellép majd a Tindia, a Pásztorhóra, a Góbé zenekar, Ferenczy György és a Rackaja m, valamint a világzene hazai pápája, a Besh o droM zenekar. A rendezvényekről bővebb információ a vonyarcvashegyi művelődési házban a 83/348-053-as telefonszámon kérhető.

 

Nemes Norbert

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!