Tájékoztató szálláshelyminősítéssel kapcsolatban

Tisztelt Szállásadó!

 A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet értelmében szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek. A minősítési tevékenységet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. látja el.

Új szálláshely-üzemeltetési tevékenység bejelentése esetén a kérelemhez már csatolni kell a szálláshelykezelő szoftver meglétét igazoló dokumentumot (NTAK regisztráció), valamint a szálláshely-minősítő szervezet által kiadott igazolást.

A 2021. december 31-én már nyilvántartásba vett magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében 2023. január 1-ig regisztrálniuk kell a szallashelyminosites.hu honlapon, ahol részletes leírást találnak a folyamat részleteiről és a szálláshely típusokhoz tartozó kritériumpontokról. A regisztrációt követően az önértékelés során a szálláshely értékeli saját szolgáltatásait, ezt követi a helyszíni ellenőrzés, amelynek célja az önértékelés során tett megállapítások megfelelőségének vizsgálata. Az ellenőrzés során két független szakértő jegyzőkönyvben rögzíti megállapításait, egyben besorolást tartalmazó javaslatot tesznek. A bírálatot egy szintén szakmai testület végzi, amely dönt az elért kategória odaítéléséről. Az új rendszer eredményeként a jövőben kizárólag 1-5 csillagos minősítéssel rendelkező szálláshelyek működhetnek a piacon.

Az első kötelező minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja. A minősítések felülvizsgálatára szálláshelytípustól függetlenül 3 évente kerül sor.

2023.január 1-től megszűnik a papíralapú vendégkönyv, szálláshely-szolgáltatók kizárólag a Turizmus törvény szerinti szálláshelykezelő szoftver használatára kötelezettek. A vendégkönyveket ebben az évben már nem kell leadni a hivatalban, a bevallások hitelességét az NTAK rendszerén keresztül ellenőrizzük.

Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület elérhetőségei:

e-mail: ugyfelszolgalat@szallashelyminosites.hu

telefon: +36 1 776 7030

honlap: www.szallashelyminosites.hu

 

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!