Szezonértékelés és pályázati tervek

A július elejei csapadékos időjárás kezdetben sokunkat elkedvtelenített, de egy 180 fokos fordulattal azután a nyár megmutatta valódi arcát és rengeteg embert hozott a vízpartokra. A hirtelen vendéglavina váratlanul ért sok szobakiadót és vendéglátásban érdekelt vállalkozót is. A magyar turistáknak köszönhetően a hétvégék tényleg csúcsra jártak, de a legmelegebb időszakban: július 20-tól augusztus 20-ig a hétköznapok is a vendégek áradatától volt erős. Örvendetes, hogy időarányosan a tavalyinál magasabb idegenforgalmi adóbevétel és strandi bevétel realizálódott – mesélte Péter Károly Vonyarcvashegy polgármestere, akit a főidény értékelésére kértünk.

– A szezont, a gondos előkészítés miatt könnyen levezényeltük, nehézséget legfeljebb csak az időszakos munkaerőhiány okozott. A közmunkaprogramban dolgozókat is átirányítottuk, mégis nehezen találtunk jegypénztárost, takarítót, jegykezelőt, gondnokot, vizesblokk-kezelőt, medenceőrt. A diák munkavállalók elkezdtek ugyan dolgozni a vakáció elején, de a fesztiválok miatt sokan idő előtt abbahagyták a munkát. Az említett nehézségek ellenére a strand zökkenőmentesen működött. Mi is megkaptuk az ötcsillagos minősítést a Kék Hullám Zászló versenyben, ráadásul miénk lett a Zala Megyei Közgyűlés által odaítélt: a Balaton legsportosabb strandja különdíj is. A „Mozdulj Balaton” című augusztus végi sporttalálkozón sok egyéni és csapatversenyben bizonyítottuk a különdíj jogosságát. A strandon már nem szedünk belépődíjat, de a szolgáltatások egy részét a vendégek igényeire tekintettel fenn kell tartanunk.

28951126077_9c9c3bb898_z

– Milyen ötletek hangzottak el a szezon utáni település-bejáráson?

A tapasztalatok szerint, a vendégek érdekében tovább kell népszerűsíteni az on-line és a digitális strandjegyváltást, hogy elmaradjanak a felesleges kígyózó sorok a pénztárak előtt. A zárható kerékpártárolók igénybe vételi lehetőségét, a kerékpáros jegyet sem ismerik még eléggé. A napenergia előnyét is szeretnénk erősebben kihasználni a strandon. Szolár zuhanyzókat kívánunk üzembe állítani, akár önerő felhasználásával is. Az elhasznált zuhanyzóvíz pedig wc-öblítésre lehetne alkalmas, ha erre kiépülne a rendszer. A térségben is követendő lehetne, hogy nem műanyag pohárban, tányérban és evőeszközökkel szervírozzák a vendégeknek a fesztiváli, vagy strandi ételt-italt. Az öko-gondolkodás részeként üdvös lenne az üveg, vagy lebomló anyagok használata. A strandi járdák szélesítése és elektromos hulladékgyűjtő kisautó beszerzése is szóba került. Beszéltünk a játszóterek korszerűsítésének fontosságáról. A strandra telepítünk majd a gyerekeknek egy pók-játék mászófalat. Elkezdjük a közvilágítás modernizálásának újabb ütemét. Kilenc ledes lámpatestet tesztelünk október elejéig a tartósság és a kibocsátott fényerő vonatkozásában is.

strand-kicsi

– A nyár és az őszelő nem csupán a turizmusról szólt…

A legmelegebb időszakban is folytattuk az önkormányzati hivatal épületének, a termelői piacnak, az út- és járda-felújítási, csapadékvíz-elvezetési pályázatok megvalósítását. A közbeszerzési eljárások eredménytelensége, a vállalkozások leterheltsége, a túlárazási rafinéria többször okozott nehézséget a már elnyert pályázatoknál is. Reméljük, hogy év végéig minden megkezdett projektünkre pont kerülhet. A Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatalt hivatalosan is családbaráttá minősítették. A hivatal először pályázta meg és nyerte el a „Családbarát munkahely” címet, ás az azzal járó egymillió forintos támogatást. A sikeres projekt egyfajta lendületet is adott a hivatalnak, hogy a jövőben is figyelmet fordítsunk a munkatársak családi hátterére. A közigazgatásban dolgozók minőségi munkavégzése, példamutató adatszolgáltatás miatt 540 ezer forint értékű pénzjutalomban részesített bennünket „Jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatása” jogcímen Varga Mihály pénzügyminiszter úr döntése alapján. Vonyarcvashegy vitorláskikötője új tulajdonosi körbe került, máris látványos fejlesztéseket hajtottak végre és bízunk a Marina mielőbbi felfuttatásában. Az iskola és óvoda elindítása gondmentes volt. Örvendetes, hogy beköltözés révén mintegy száz fővel gyarapodott a településünk lélekszáma. A hetedik osztályt, a magas létszám miatt, idén ketté kellett bontani. Az óvoda maximális létszámmal működik és tervezzük egy mini bölcsőde megnyitását.

– Milyen volt a civilek szezoni szerepvállalása?

A főidényből mindenki, köztük a civilek is jócskán kivették a részüket. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai most is felügyelték hazánk egyetlen, páratlan szépségű halászkápolnájára. A hely felkapott esküvői helyszínné vált, ezért a polgárőrök is segítették egy-egy ceremónia zavartalan lebonyolítását, gépjárművek őrzését. Ők a rengeteg fesztiválon is megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. Az Art Egyesület művészetpártoló tevékenységére is büszkék vagyunk. Nemrégiben Nagykanizsán állították ki alkotásaikat. Ők különféle kiállításokat, művésztáborokat, alkotóközösségi bemutatókat szerveznek. Segédletükkel megtartottuk a XXIII. Nemzetközi fafaragó Művésztelepet is. A XXVII. Vonyarci Búcsú alkalmával az Aranyhíd Horgászegyesület tartotta meg a szezonzáró horgászversenyét a Lido strandon. Keressük a pénzügyi forrásokat az általuk igényelt vizesblokk modernizáló fejlesztések végrehajtására. Az ünnepi szentmise után a temetőkertben megkoszorúztuk az I. és II. világháború vonyarcvashegyi áldozatai számára felújított emlékkeresztet és emléksétányt. Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt pályázatból. Az októberi nemzeti ünnepeink után november 17-én tartjuk a XI. Vonyarcvashegyi Kolbászolót – a Disznótoros és Kolbásztöltő versenyt, aminek a szervezésébe már most belefogtunk, várjuk a jelentkező csapatokat!

Nemes Norbert

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!