A Balaton ihlette a vonyarci művésztelep résztvevőit

Jubileumi jegyében, a Balatont választotta témául az idén 25 éves vonyarcvashegyi művésztelep közössége.

A helyi művelődési ház által szervezett, nyaranta sorra kerülő alkotótábor résztvevői a negyedszázados úton több mérföldkövet raktak le. Ezek mentén alakult ki a nemzetek közti kulturális hív, ami egyre több külföldi résztvevő előtt nyitott ajtót, s a kezdeti festészethez csatlakozott a költészet és a fotózás is. A táborban a művészeti ágak épp úgy társak lettek, mint az alkotók. A poetikát évekkel ezelőtt a török Serdar Ünver hozta.

A tábornak otthont adó művelődési ház igazgatója, Illésné Major Julianna művésztelepi vezető vont párhuzamot a művésztelep szellemisége és az idő közben megismert török szerző Ajtó című verse között. A kulturális híd szélesítése és az „Ajtó” kitartása közös szimbólumává vált, s azóta, immáron célzottan született több vers, a festők ihletésére.

Serdar Ünver idén a Balatonról írt nekünk – mondta a témáról Illésné Major Julianna. – A költemény arról szól, hogy a Balaton örömöket hordoz, benne a napsugarak is megmártóznak, a tó szépséget és kedvességet jelenít meg, embert és természetet üdít, s ezt kisugározza a művészetteremtésére. A költeményt nemrég a Hétrét együttes megzenésítette.

A széles nemzetközi részvételt a hazaiak mellett szerb, angol, indiai, török, osztrák és német alkotók jelentik. A képekkel együtt Vonyarcvashegy híre eljut a világba, de maguk az alkotók előtt is szélesedik a bemutatkozási lehetőség. Illésné Major Julianna nemrég bemutatkozott alkotásaival Hévíz törökországi testvérvárosában, Ferthiyében, jelenleg 7 festménye Cipruson szerepel egy csoportos kiállításon.

A művésztelep alkotásaiból a jövő év februárjában rendeznek kiállítást, s addigra kiadnak egy katalógust is, a 25 év alatt elkészült munkákból való válogatással.

Horányi Árpád

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!