Hírek

Útlezárás a Giro d’Italia kerékpáros verseny ideje alatt

Tisztelt vonyarcvashegyi lakosok!

2022. május 6-8. között Magyarországon kerül megrendezésre a Giro d’Italia kerékpáros körverseny első három szakasza. A 3. magyarországi szakasz Kaposvár és Balatonfüred között kerül megrendezésre, Vonyarcvashegy érintésével. A szervezők tájékoztatása szerint forgalomkorlátozásra és útlezárásokra kell számítani a verseny előkészítése és ideje alatt.

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy 2022.05.08-án (vasárnap) a 71-es főút Gyenesdiás és Balatonederics között 13.00-tól 16.00-ig le lesz zárva a forgalom elől.
Ez érinti Vonyarcvashegyet is, ahol egy keresztirányú átengedési pont fog üzemelni 13.00-tól 15.00-ig a Fő út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél.

A szervezők a településen lakók és a gépjárművezetők megértését és türelmét kérik!
A pontos lezárásokról az alábbi linken tájékozódhatnak:

https://www.girohungary2022.hu/utvonal/lezarasok/

A Nyitnikék óvoda és Tó vendéglő előtti téren várjuk a szurkolni vágyókat az eseményre, ahol a fellép majd a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvósenekar

 


Zöldhulladék szállítás

2022. évben is elszállítja a Zalaispa Zrt. a zöldhulladékot.

Tavasszal, 2022. április 1.-2022. április 3. közötti időszakban lehet a zöldhulladékot kipakolni, a szállítás 2022. április 4-én történik. valamint

2022. május 28.-2022. május 30. közötti időszakban , a szállítás 2022. május 31-én történik.

A zöldhulladékot az alábbi módon kérjük kipakolni:
– nyesedék kötegelve
– fű, fa, ágak felaprítva; maximum 135 literes lebomló zsákban összegyűjtve.


Példaképp Díjat kapott az Imre Sándor Szeretetszínház Vonyarcvashegy!

Az ÉrtékVagy! program keretén belül, a Salva Vita Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület által meghirdetett a Fogyatékosság-barát Munkahely elismeréshez kapcsolódó Példakép – Példaképp Díjra érkezett jelölések közül a bíráló bizottság döntése alapján az Imre Sándor Szeretetszínház Vonyarcvashegynek ítélte a 10db Példakép – Példaképp Díj egyikét. 

A díjat átadta Fülöp Attila Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Gór Csaba országgyűlési képviselőjelölt.

“A díjat olyan szemléletformáló, másokkal együttműködni tudó szervezetek, cégek vagy személyek kaphatják meg, amelyek, akik a szociális területhez kapcsolódó ügyeket mozdítják előre. A két éve indított ÉrtékVagy! programunk egyik fontos célja volt, hogy összegyűjtse mindazokat, akik a gondoskodáspolitika területén tenni szeretnének, a Példakép-Példaképp díj az ezen a területen dolgozóknak jelent bátorítást, “plusz erőt”.

A március 18-án Budapesten tartott ünnepségen a díjjat átvette Pali Róbert polgármester, Bartokos Tamás színház igazgató és Kovács Dániel, állami gondozásban élő gyermek, az Imre Sándor Szeretetszínház Vonyarcvashegy állandó tagja, aki a díjra jelöltette a színházat.


Változás a szelektív hulladékszállításban

Értesítjük a lakosságot, hogy a közelgő nemzeti ünnep miatt a szelektív hulladékszállításra 2022. március 17-én, csütörtökön kerül sor.


Felhívás adománygyűjtésre!

A háborús menekültek megsegítésére gyűjtést indítottunk. Adományaikat a Tourinform irodában és Művelődési Házban adhatják le hétköznapokon 9:00-16:00, amelyet eljuttatunk Keszthelyre, a Máltai Szeretetszolgálat intézményének udvarán felállított adománygyűjtő sátorba!

Amire szükség van:

Tartós élelmiszerek: olyan, ami azonnal fogyasztható. Például vakum csomagolt szalámik, sajtok, joghurtok, tej, gabonapehely, kakaóitalok és kis kiszerelésű gyümölcslevek, tartós kenyér- és süteményfélék, konzervek, gyümölcskonzervek, édességek.

Gyógykészítmények: vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyszerek, mint például láz- és fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, vitaminok.

Tisztálkodási szerek: minden, ami a családok számára szükséges az alapvető higiéniához, tisztálkodáshoz.

Ruhanemű: elsősorban anyákra és gyermeikre gondolva

 

Pali Róbert
polgármester


Strandfejlesztés 2022

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata sikeresen pályázott a Kisfaludy2030 Zrt. Strandfejlesztés 2021 című felhívásra. „Vonyarcvashegyi Lido Strand kínálatának komplex és élményközpontú fejlesztése új turisztikai eszközök és szolgáltatások kialakításával” című támogatási kérelmére 29.996.507 ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A Lido Strandon az alábbi fejlesztéseket valósítjuk meg a konstrukció keretein belül:

– akadálymentesítési tevékenységek: információs pult terminál, hangos térkép, braille információs tábla, térkép, indukciós hurokerősítők, strand kerekesszék
– elektromos kerékpár töltő kiépítése
– sétány szélesítése térkővel
– kültéri világítás kiépítése
– okospadok kihelyezése
– ivókutak telepítése
– kültéri tusolók felújítása
– WIFI hálózat kiépítése
– mobil stég bővítése
– további kamerák telepítése
– játszóterek bővítése interaktív játékelemekkel
– PET palack gyűjtők kihelyezése
– újabb digitális óra felszerelése
– kerékpár szervízoszlop telepítése, újabb kerékpártárolók kialakítása

2021-ben strandunk az 5 csillagos Kék Hullám zászló minősítéssel együtt elismerést kapott a járvány elleni védekezés kiemelkedő teljesítéséért, megkapta a Zala Megyei Közgyűlés különdíját, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is jutalmazta a strandunkat az élőhely védelmi és zöldfelületi szempontok alapján. A Mozdulj Balaton programban a Zala megye legsportosabb települése elismerést is Vonyarcvashegy kapta. Strandunkra nem csak nyári élményhelyként tekintünk, a fejlesztésekkel arra törekszünk, hogy több generációs, a látogatóinak egész évben élménygazdagságot nyújtó találkozási, rekreációs központként működjön.

Pali Róbert
polgármester


Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület projektátadó avatás

A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület a Magyar Falu Programnak köszönhetően új, gazdaságosan fenntartható kisbuszt, valamint elektromos kerékpárokat szerezhetett be.

Egyesületünk részt vesz Vonyarcvashegy nagyközség turisztikai feladatainak megvalósításában: részben ellátja a település turisztikai marketing feladatait, részt vesz a helyi turisztikai termékek fejlesztésében, szervezi, koordinálja turisztikai kiadványok létrehozását, kapcsolatot tart a térség, a régió szakmai szervezeteivel, működteti információs irodáját, rendezvények, programok kezdeményezésében, lebonyolításában szerepet vállal, növeli a települések turizmus-innovációs képességét, az ifjúság turisztikai nevelésében szerepet vállal.

Nagy örömünkre szolgál hogy a Turisztikai Egyesület a Magyar Falu Program Civil Alap keretein belül, sikeres pályázatot nyújtott be és támogatásban részesült. 2 db pályázatról van szó melyből az egyik keretében kerékpárokat szereztünk be 2M Ft értékben. Élénkül a kerékpáros turizmus, nő a kereslet a kerékpáros szolgáltatások iránt, ezért többféle típusú kerékpár bérlését biztosítjuk a Tourinform Irodába.

Elmondható hogy közös térségi célunk, hogy a Nyugat-Balaton a közeljövőben Nyugat-Magyarország egyik legfontosabb kerékpáros központjává váljon, melyhez egyébként majdnem minden adottsága meg is van. Ezért sokat teszünk együtt közösen Nyugat Balatoni Turisztikai Irodával

A másik pályázatunk egy gépjármű beszerzést tett lehetővé, mellyel megoldódik a beszerzett e-bikeok szervízelése, karbantartása;

-24 órás ügyeletet biztosítunk az e-bike használóinak, egyesületünket a nap bármely időpontjában hívhatják, ha bajba jutottak, terveink közt szerepel hogy beíndítjuk Keszthelyi hegységben túrázók segélyszolgálatát a gépjármű segítségével.

A Magyar Falu Program 2022-ben még nagyobb lendülettel és még több forrással folytatódik a magyar vidék fejlődése érdekében.


2021. évi Virágos Magyarország

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2021. évi Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben részt vevő Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata részére elismerését fejezte ki.

„Vonyarcvashegy elkötelezett a környezetszépítés terén. Strandja, vízisport lehetőségei, csónakkikötője, parti horgászhelyei, a környék turisztikai látványosságai, kulturális hagyományai nyújtják a település igazi vonzerejét. Minden évben a történelmi múltat őrizve megrendezik a “40 Halász Emléknap” eseményt, melynek során a balatoni halászat és halászok előtt tisztelegnek. A strandon kialakított halászati emlékparkban helyezték el a Balaton egyik legidősebb, Süllő II. nevet viselő halászhajóját. Igazi turisztikai látványosság a Szent Mihály-hegy tetején épült, műemléki védettségű fogadalmi halászkápolna. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a Lido strand kivívta népszerűségét a nyaralni vágyók körében. A homokos partszakasz, az EU szabványos játszótér, az óriáscsúszda, a strandröplabda- és strandkézilabda pálya, valamint a strand szolgáltatásai és rendezvényei tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.”

Dömötör Tamás – elnök, Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága

Nagy Ildikó Réka – nemzeti koordinátor, Virágos Magyarország verseny

Barta Petra – projektvezető, Virágos Magyarország verseny

 


Oltási hétvége: 2022.január 28-29.

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatom Önöket, hogy
2022. január 28-án (pénteken) 14.00-18.00 óra között, és
2022. január 29-én (szombaton) 10.00-18.00 óra között tartjuk Vonyarcvashegyen a háziorvosi rendelőben az un. önkéntes, kötelezően elrendelt oltási hétvégét.
A gördülékeny lebonyolítás érdekében előzetes időpont foglalás szükséges
telefonon (83/348-589) vagy
e-mailben (vonyarc@gmail.com).

Ez idő alatt háziorvosi rendelés nincs.

 

Dr. Dudás Margit
háziorvos


2022. évi Vonyarcvashegy lakossági hulladékszállítási naptár

Hulladék naptár_2022

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!