Hírek

Sajtóközlemény  

Megvalósult a csapadékvíz csatornahálózat fejlesztése Vonyarcvashegyen2018/05/31

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a település frekventált területein fekvő utcákban csapadékvíz csatornahálózat fejlesztésére. A Helikon és Rákóczi utcákban történő fejlesztések régóta meglévő problémákat orvosoltak, a projekt megvalósításával a helyi vízkár veszélyezettségének csökkentését érte el Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata. Az infrastrukturális beruházást kiegészítették szemléletformáló előadások is.

Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című, TOP-2.1.3-15 kódszámú felhívásra benyújtott projekt támogatásáról 2017. májusában született döntés. A szükséges tervek és engedélyek már rendelkezésre álltak, ezért a döntés és a végleges műszaki tartalom jóváhagyása után rövid idő alatt eredményes közbeszerzési eljárást folytatott le a megvalósító önkormányzat, melynek keretében kiválasztásra került a kivitelezést végző vállalkozó.

 

A munkálatok ez év januárjában megkezdődtek és már májusban átadásra kerültek az új beruházások. A projekt keretében a Helikon utca és a Rákóczi utca szakaszain, összesen 892 folyóméteren újult meg a csapadékvízelvezető hálózat. A sikeres pályázat részeként beépítésre került egy 5 m3-es tartály is, mely az összegyűjtött csapadék locsolási célra történő hasznosítását segíti. A lakosság szemléletformálását egy 6 alkalmas előadássorozat segítette.

A projekt eredményeképpen települési szinten megvalósult az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás, a környezeti állapot javítása és a település belterületére hullott csapadékvizek elvezetése, hasznosítása.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával valósult meg.

 

A projektről bővebb információt a www.vonyarcvashegy.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

 

Varga Zsófia pályázati referens

Elérhetőség: 83/348-028, palyazat@vonyarcvashegy.hu


Mozdulj Balaton Sporttalálkozó

Huszonegy strand csapatai küzdöttek a XVI. Mozdulj Balaton Sporttalálkozón

Újból Ábrahámhegy a legsportosabb balatoni település

Huszonegy település több mint harminc csapatának részvételével, immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vonyarcvashegyen a „Mozdulj Balaton!” Sporttalálkozót. A nyarat átfogó szabadidős programsorozat zárásaként a résztvevő strandok együttesei mérhették össze egymással az erejüket három sportágban, streetballban, kispályás labdarúgásban és strandröplabdában. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a Balaton legsportosabb települése címet – az elmúlt évhez hasonlóan, a rendezvény történetében pedig már nyolcadik alkalommal – Ábrahámhegy érdemelte ki.

A szezon utolsó hétvégéjén, kitűnő idő fogadta a résztvevőket a Lido strandon, a hagyományos nyárzáró sportrendezvényen.

A résztvevő települések csapatait Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági igazgatója, Bartsch János, a programsorozat főszervezője és Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere köszöntötte.

A strandröplabda-tornára 12 páros nevezett, és végül, csakúgy, mint egy esztendővel ezelőtt, az ábrahámhegyiek bizonyultak a legjobbnak, ezúttal a révfülöpiek előtt. A streetballcsaták is sok izgalmat hoztak, és ezen a napon a keszthelyiek kerekedtek felül. A tavalyi győztes balatonfenyvesieknek ezúttal be kellett érniük a második hellyel. A kispályás labdarúgótornán is egymást érték a látványos mérkőzések, és a balatonszepezdiek meg sem álltak az első helyig, vagyis megvédték 2019-es bajnoki címüket. Az elért eredmények összesítése után kiderült, hogy a Balaton legsportosabb települése címet az idén is Ábrahámhegy érdemelte ki, Balatonfüred és Keszthely előtt.

A programsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága és a települési önkormányzatok támogatásával, a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében valósult meg. A helyi szervezők három megye, Veszprém, Zala és Somogy 38 strandján várták a szervezett keretek között sportolni szándékozókat az elmúlt szűk két hónapban.

Eredmények:

Streetball, Skoda László-emlékverseny (12 csapat):

 1. Keszthely, 2. Balatonfenyves, 3. Balatonfűzfő.

Strandfoci (10 csapat):      1. Balatonszepezd, 2. Zamárdi, 3. Ábrahámhegy.

Strandröplabda, Csiszár Géza-emlékverseny (12 páros):

 1. Ábrahámhegy, 2. Révfülöp, 3. Balatonszárszó.

Összesített végeredmény, a Legsportosabb Település címért:

 1. Ábrahámhegy, 2. Balatonfüred, 3. Keszthely.

Kiegészítő versenyek eredményei, A kapura rúgó verseny győztese: Marosi Áron.

A röplabda nyitóverseny győztese: Láng Viktória és Galó Tibor.
A helyi programszervezők közül 2020-ban Balatoni Beáta (Balatonszárszó, Móricz utcai strand), Galó Tibor (Szántód) és Hirschmann András (Zamárdi) részesült elismerésben.

XVI. Mozdulj Balaton Sporttalálkozó eredményei letölthető itt.

A rendezvényeken készült képeket megtekintetik facebook oldalunkon.


Elindultak a természetjáró Kajla-körök

Országszerte húsz tanösvényt, körtúrát, családbarát kirándulóhelyet ajánl a kisiskolások és családjaik figyelmébe Kajla-körök néven július 22-től a Kajla program. A program azon túl, hogy népszerűsíti a környezettudatos természetjárást, a belföldi turizmus élénkítését is szolgálja.

A Magyar Turisztikai Ügynökség idén másodszor indította útjára kifejezetten a gyermekeknek szóló nyári kampányát azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb általános iskolás megismerje és családjával beutazza Magyarországot, minél több élményt gyűjtsön. A gyermekek Kajlát követve fedezhetik fel Magyarország csodáit.

A kampány ebben az esztendőben számos újdonsággal, játékkal bővült. A legújabb elemként elindult Kajla-körök központjában a családbarát kirándulóhelyek, tanösvények állnak, amelyek a túra élménye mellett a gyermekek számára egyéb érdekességeket is nyújtanak, mint például az erdei játszótér, az erdei vasút, vagy a vadaspark – tájékoztatott az MTÜ közleményében.

A kampány 20 körrel indul el, ezek később folyamatosan bővülnek. A tanösvényeken a pecsétek mellett a gyerekek Kajla-karikákat is gyűjthetnek – 3 ezüstöt egy arany karikára válthatnak majd.

A Kajla-körökről bővebben a kajla.hu weboldalon és a túraútvonalak helyszínein található kiadványokban olvashatnak az érdeklődők, amelyek majd a Tourinform irodákban is elérhetőek lesznek. A gyerekek mindemellett a Hol vagy, Kajla mobilalkalmazásban is megismerkedhetnek az új játékkal.

“A turizmus újraindult, az ágazat életben maradt, de sikerre vinni csak együtt lesznek képesek a szereplők. Ehhez van szükség olyan kezdeményezésekre, mint a Kajla program, melynek célja, hogy az alsó tagozatos iskolások utazásaik során játékos formában még jobban megismerjék hazánk történelmi, természeti, kulturális értékeit és csodáit, és szüleikkel együtt minél gyakrabban keljenek útra” – mondta a Kajla-köröket bemutató sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A program keretében július 1. és augusztus 31. között a gyerekek tavalyi Kajla útlevelükkel idén is díjmentesen utazhatnak a MÁV-START Zrt., a GYSEV Zrt. belföldi járatain, a BAHART és MAHART egyes útvonalain. Idén is több helyen kaphatnak a gyerekek Kajla képeslapot, amit a Posta augusztus 30-ig díjmentesen kézbesít.

Júniusban, a tanév végével indult el a Kajla-makett kampány, amely augusztus 20-ig tart. A játék során a gyerekek Magyarország 20 nevezetességét építhetik fel. A makettekről készült képeket pedig beküldhetik az iskolások.

Idén is számos, összesen 262 állomáson gyűjthetik a gyerekek a pecséteket és országszerte közel 150 ponton kaphatnak kedvezményeket. Pluszérdekesség, hogy hamarosan hazai éttermekben is találkozhatunk Kajlával, ahol a várakozást érdekes Kajla-kvízek teszik majd élvezetesebbé a kisebbeknek, interaktív tányéralátét formájában.

Jelenleg csaknem félmillió útlevél van forgalomban, és 50 ezer Kajla-kör kiadvány érhető el országszerte.

Az eddig meghirdetett 20 Kajla-kör:
Kecskeméti Arborétum, KecskemétGyadai tanösvény, Katalinpuszta KirándulóközpontBúbos vöcsök tanösvény, BalatonmagyaródAbaligeti Denevér tanösvény, AbaligetKörösvölgyi Állatpark, SzarvasPisztráng tanösvény, LillafüredSóstói tanösvény, SzékesfehérvárBoszorkány meseösvény, SopronSzolnoki Széchenyi Parkerdő és Játszótér, Turisztikai tanösvény, SzolnokTardosi lombkoronaösvény és Malom-völgy tanösvény, TardosKirályréti tanösvény, KirályrétDeseda kalanderdő, MagyaregresKörtike tanösvény, SzalafőKossuth-kilátó, Vulkán tanösvény, Mencshely és Öreg Bükk tanösvény, SzentjakabfaTiszai tanösvény, MártélyMogyoróhegyi Természetismereti tanösvény, VisegrádHármashegyi Felfedező tanösvény, DebrecenSzalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény, SzilvásváradPáfrány tanösvény, PálházaForgó-tavi tanösvény, Pörböly

Forrás: https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/elindultak-a-termeszetjaro-kajla-korok-1170956?utm_source=turizmus.com+bulletin&utm_campaign=103a1f0b19-EMAIL_CAMPAIGN_2020_07_23_08_18_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_8b0643d5d5-103a1f0b19-157820181


Kék Hullám Zászló verseny eredményei

Ez a 35 legjobb strand 2020 nyarán a Balatonnál: itt a hivatalos toplista!

Idén is minősítették a balatoni strandokat a Kék Hullám Zászló verseny keretein belül. Ahogy azt már megszokhattuk minden évben adott szempontok alapján sorolják kategóriákba a magyar tenger strandjait. Ebben az évben, a koronavírus-járvány miatt, egy kicsit későbbre tolódott a verseny eredményhirdetése, de ennek ellenére is minden pályázó megkapta a megérdemelt csillagot.

Idén összesen 35 strandot minősítettek a Kék Hullám Zászló versenyen, melynek 2004 óta az a célja, hogy ösztönözze a Balaton környéki strandokat a fejlesztésre és a korszerűsítésre. A Kék Hullám Zászlók kiosztására ebben az évben Zamárdi kertmozija adott otthont, az eseményen a HelloVidék is részt vett. A bíráló bizottság tagjai a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatásaiból álltak.

A Vonyarcvashegyi Lidó Strand az 5 csillagos minősítést érte el. 

Öt csillag minősítést elért strandok:

 • Balatonföldvári Keleti Strand
 • Zamárdi Nagystrand
 • Balatonalmádi, Wesselényi Strand
 • Balatonberény, Községi strand
 • Alsóörs, Községi Strand
 • Balatonfüred, Esterházy Strand
 • Balatonfüred, Kisfaludy Strand
 • Szigliget Községi Strand
 • Csopak Községi Strand
 • Balatonederics Zöld Hullám strand
 • Vonyarcvashegy Lido Strand
 • Keszthely Városi Strand
 • Gyenesdiás Diási Játék strand
 • Gyenesi Lido strand
 • Balatongyörök Községi Strand
 • Balatonszárszó Mikszáth utcai Központi Strand
 • Badacsonytomaj Városi Strand

Forrás: https://www.hellovidek.hu/utazas/2020/07/15/ez-a-40-legjobb-strand-2020-nyaran-a-balatonnal-itt-a-hivatalos-toplista


Vonyarcvashegyi nyár

Vonyarcvashegyen a nyár folyamán sem unatkoznak majd az itt nyaralók. A Lidó Strand kínálta lehetőségek, a különböző sport és gasztronómiai események mellett kulturális programok is várják az itt nyaraló vendégeket és a helyi közösséget is.

Júniusban minden szombaton a szabadtéri színpadot kinyitva utca zenei programokat tartunk akusztikus zenével szórakoztatva a közönséget! Meghirdettük a “Tiéd a színpad” programsorozatot, melynek keretében helyi és környékbeli tehetségek, illetve az itt nyaraló vendégek produkcióinak bemutatására adunk lehetőséget! Várjuk azok jelentkezését, akik zenében, táncban, prózában, vagy bármilyen műfajban színpadképes produkcióval rendelkeznek. Az első hétvégén bemutatkozik majd a helyi énekkar, valamint a karantén után először lép közönség elé a méltán kedvelt és a megyei értéktárban is szereplő Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar Kiss Tamás Karnagy vezetésével.

 Az eddig ezen a hétvégén zajló Kézműves sörök és házi ízek fesztiválja és a vele egy időben rendezett Fúvószenei találkozó a jelen szabályozások miatt nem tartható meg, de így sem fúvószene nélkül, sem a vendéglátóhelyeken kapható helyi kézműves sörkülönlegességek és a finom vonyarci ételek és italok nélkül.

Júliustól ezek az alkalmak pénteken és szombaton is megtalálhatók lesznek, majd július 22-től tervezzük a Boros Forgatag megrendezését, Borutcák találkozása címmel, amikor is 3-4 helyszínen mutatkoznak be a boros, pálinkás és ételes házak, s mindezt kulturális programokkal is fűszerezzük.  Július 31-én és augusztus elején a 40 halász emlékünnepség keretében Utca színház Találkozót rendezünk, ahol 8 produkciót és 5 fellépőt láthatnak a felvidéki Csavar Színház, Nizsai Dániel Bábművész, a Hahota Színház, a Langaléta Garabonciások és a Pepita Play-back Színház.

Augusztusban a Szent-Mihály Dombon egy gyönyörű környezetben rendezünk népzenei és könnyűzenei koncerteket, ahol a hallható élményt a Balatonra nyíló gyönyörű kilátás is növeli.

Augusztus 20-22-én kerülhet majd sor a hagyományos Bor és Csemegeszőlő Fesztiválra, mely már évek óta Vonyarcvashegy közkedvelt rendezvénye.

Információnk megtalálhatók a helyi művelődési ház honlapján és Facebook oldalán! www.vmhk.hu.

Tervezze nyaralását Vonyarcvashegyre! Ismerkedjen településünk szépségeivel e kisfilm alapján is.

https://www.youtube.com/watch?v=0wh0AMV-Ftg

 

Tisztelettel, Pali Róbert

polgármester

06 30 9 444 774


Keresik a legvirágosabb balkonokat és kerteket

Május 15-én indul a „Virágos balkonok, virágos kertek” elnevezésű pályázat, melynek keretein belül a Magyar Turisztikai Ügynökség több mint hat héten át várja az előkertekről és erkélyekről készült fényképeket.

A negyedszázadosnál is hosszabb múltra visszatekintő Virágos Magyarország verseny hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezése, idén, a pandémiás körülményekhez igazodva átalakul. A verseny 27 éves fennállása alatt még egyszer sem maradt el, így idén, a helyzethez alkalmazkodva is megrendezzük a Virágos Magyarországot, csak egy különleges formában. 2020-ban az önkormányzatok helyett az egyéni erőfeszítéseket ismerjük el, így kaphat díjat a legszebb balkonkert, a legvirágosabb előkert tulajdonosa – mondta az MTÜ vezérigazgatója. Guller Zoltán abban bízik, hogy az átalakult verseny a hazai díszkertész szakmának is támogatást nyújthat ebben a példa nélküli helyzetben.

Pályázni 2020. május 15-től lehet összesen 6 db balkonkerti/előkerti fotóval és egy legfeljebb 400 karakteres leírással, 2 kategóriában („Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert”).

A fotókat július 1-jéig várják a szervezők a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny honlapján (palyazat.viragosmagyarorszag.hu). A legjobb pályázatok benyújtói értékes kertészeti utalványt kapnak.

Forrás: https://viragosmagyarorszag.hu/hirek/keressuk-a-legviragosabb-balkonokat-es-kerteket

 


Vonyarci Nyargalás futóverseny eredményei

Kedves Versenyzők!

Nagyon köszönjük, hogy ilyen szép számban neveztetek a Vonyarci Nyargalás futóversenyre.

A hivatalos eredményeket az alábbi linkeken tudjátok letölteni.

Eredmények kategóriánként letölthető itt.

Eredmények pályánként letölthető itt.

 

 


Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése

Megjelent a magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázati felhívás. A felhívás keretében megvalósul a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó és a turisztikai vonzerők közelében található magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek általános minőségének és szolgáltatási színvonalának emelése, a szálláshely működéséből származó árbevétel által a profitabilitás és a fenntarthatóság növelése, a turisztikai szektor adófizetési képességének erősítése, az adófizetési morál javítása.

A magánszálláshelyek és egyéb szálláshely fejlesztése elnevezésű felhívás keretösszege 60 milliárd forint, amelyre támogatási igényt 2020. június 4. és 2020. július 15. közötti időszakban van lehetőség benyújtani.

A Pályázati felhívás és útmutató letölthető innen:

Pályázati felhívás

További információért kérjük hívja a +36 30 725 4645 telefonszámot.

(Hétköznapokon 8 és 17 óra között)

Forrás: https://mtu.gov.hu/cikkek/maganszallashelyek-es-egyeb-szallashelyek-fejlesztese-1655


Tájékoztató a gyermekorvosi rendelésről

Kedves Szülők!

Az elsődleges betegellátás továbbra is a jelenleg érvényben levő kormányrendeletnek megfelelően telemedicinán keresztül zajlik.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy mégis személyes találkozásra van szükség, akkor a betegrendelőben előzetes telefonos vagy email egyeztetést követően tudjuk Önöket fogadni. Ebben az esetben kötelező a maszk viselése Önöknek is! Kérem, hogy a megadott időpontra pontosan érkezzenek! Késés esetén az időpont automatikusan törlődik, új időpont igénylésére van szükség. A váróterem ajtaját zárva tartjuk, csengőt szereltünk fel kívülre, amellyel érkezésüket tudják jelezni. Bejelentkezés nélkül csak életet veszélyeztető sürgős szükség esetén tudunk beteget fogadni!

A rendelés helye és ideje:

Hétfő, szerda, csütörtök GYENESDIÁS 08:00-11:00

telefonszám: 83/316-826

Kedd, péntek VONYARCVASHEGY 08:00-11:00

telefonszám: 83/348-043

 

Ügyelet: 16 órától másnap reggel 8 óráig elérhető, előzetes telefonálás itt is szükséges! Telefonszám: 92/321-000

Helye: Keszthelyi Kórház, Ady u. 2.

 

Tanácsadás: Továbbra is csak a védőnőkkel előre egyeztetett időpontban tudunk gyermeket fogadni. Egyszerre csak egy tünetmentes szülő tartózkodhat a rendelőben a tünetmentes gyermekével! Kérjük a maszk és lehetőség szerint kesztyű viselését tanácsadásokon is! Időponton kívüli oltásra és a gyermek otthonában történő oltására nincs lehetőség!

 

A tanácsadások helye és ideje:

Kedd VONYARCVASHEGY 13:00-14:00

Csütörtök GYENESDIÁS 13:00-14:00

Receptigényeiket kérem, emailben jelezzék. Email-címünk: orvosgyd@gmail.com.

Igazolást a jelenleg érvényben levő kormányrendelet alapján nem állítunk ki. Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Nyári táborban történő részvétel esetén szintén a szülőnek kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek egészséges.

 

Köszönettel: Dr. Világos Eszter csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos


Indul az MTÜ belföldi kampánya – szolgáltatók csatlakozását várják!

Visszajövünk! címmel a Magyar Turisztikai Ügynökség június 1-jén indítja nagyszabású belföldi kampányát, melynek célja a belföldi turizmus újraindítása, a nyári főszezon forgalmának erősítése. Szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők, egyéb turisztikai szolgáltatók és attrakciók is csatlakozhatnak.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség júniustól arra buzdítja az utazóközönséget, hogy aki teheti induljon ismét útnak, barangoljon belföldön, hiszen kellő körültekintés mellett bátran tervezhetünk kirándulást, nyaralást, fedezhetjük fel ismét az ország csodáit. A kampány fő üzenete: maradjunk az ország határain belül, támogassuk a hazai gazdaságot, a hazai szolgáltatókat, segítsünk újraindítani a magyar turisztikai szektort!

Az MTÜ várja azon magyarországi szálláshelyek, éttermek, fürdők, valamint egyéb turisztikai attrakciók és szolgáltatók (pl.: múzeumok, nemzeti parkok, túraszervezők) jelentkezését, amelyek szívesen együttműködnének a belföldi turisztikai forgalom élénkítésében.

A csatlakozás feltétele, hogy a szolgáltatók vállalják: 2020. június 1. és július 15. között Visszajövünk! szlogennel speciális ajánlatot hoznak létre.

Az ajánlatokat az MTÜ a csodasmagyarorszag.hu weboldalon gyűjti és teszi közzé, továbbá átfogó, országos kampányában kiemelten népszerűsíti majd a kedvezményes ajánlatokat.

A szolgáltatók május 28-ig jelezhetik csatlakozási szándékukat az itt elérhető online adatlap kitöltésével.

Kérdés esetén a kampany@mtu.gov.hu e-mail címen kérhető további információ.

 

forrás: https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/indul-az-mtu-belfoldi-kampanya-szolgaltatok-csatlakozasat-varjak-1170049?fbclid=IwAR3stfjXTUVFpTEtLAX85RpEc6PIuDvsMf9jSNegxng5Jp0qEXLa1vZ_Ctw

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!