Hírek

Felhívás – Mail Art pályázat

A Művelődési Ház és Könyvtár Vonyarcvashegy Mail Art pályázatot hirdet, melynek témája a “HAL”.

Ennek keretében a hal témához kapcsolódó, saját készítésű képeslapokat várunk felbélyegezve, postai úton a következő címre:

Művelődési Ház és Könyvtár
8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 64.

A beérkezési határidő: 2018. július 30.
Kiállítás és eredményhirdetés a 40 HALÁSZ EMLÉKNAP – a balatoni halászok napja keretében lesz augusztus első hétvégéjén.

Várjuk az alkotásokat minden korosztályból!

Illésné Major Julianna


Vonyarcvashegy sikerre hangolva

Már a Festeticsek kora óta a mandulafák határozták meg Vonyarcvashegy arculatát, s ezek ma is egyre jelentősebbek. Ennek jegyében szervezik meg évről évre a Hercegi Mandulás Napokat. A programsorozat azon kultúrtörténeti értéknek állít emléket, mely szerint a település egykor a keszthelyi Festetics család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a főúri család mandulás kertje.

– Idén is a helyi művelődési ház munkatársai szervezték, bonyolították a programokat. A tündérkerti mandulafák felszalagozását az óvodások végezték, a mandulavirágzás megfestését képzőművészeti délutánon próbálhatták ki az ügyes kezűek, majd a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar térzenéje mellett feldíszítettük a Mandulás utca mandula fáit. Volt koncert, kiállítás és a Turisztikai egyesületünk tagjainak felajánlásával még mandulás sütemények kóstolója is – foglalta össze Péter Károly polgármester a tavasz első helyi nagyrendezvényének történetét.

– Aki tavasszal hozzánk látogat, az mindenfelé csak illúzióromboló bontásokkal, építésekkel, feltúrt utakkal, járdákkal találkozik. A képviselő-testületünk tagjai is efféle benyomásokat szerezhettek a minapi kerékpáros településszemle, községbejárás alkalmával. A folyamat viszont csak kezdeti fázisa annak a települést megszépítő, modernizáló sikertörténetnek, amit a szezon kezdetére készre kívánunk jelenteni. A Rákóczi utcában és a Helikon utcában a csapadékvíz-hálózat megújítását a sokszor pontatlan közműtérképek hátráltatták ugyan, de sikerült úrrá lenni a nehézségeken, így május végére kész lehet a kivitelezés. Ezzel párhuzamosan zajlik az Arany János utca fejlesztése. Ez a közterület viszi a rendezvénytér irányából az üdülőket a kiváló strandunkra. Itt térköves járdaépítés, útszélesítés, közútkorrekció és az útburkolat megújítása folyamatosan zajlik. A Fő utca három szakaszán is folytatódik a járdák rendbetétele május végéig.

Megkezdődött a 71-es főközlekedési út helyi szakaszának újjáépítése is. Az első ütemben a Liszt Ferenc közig, egy 1,1 kilométeres szakasz rekonstrukcióját valósítja meg a Magyar Közút. Sebességkorlátozás, tárcsás forgalomirányítás és félpályás útlezárás mellett a kivitelező Horváth-Ép munkatársai végzik a burkolat profilozó marását, az útpadka tisztítását, a pályaszerkezet felújítását, a buszöblök újjáépítését, a biztonsági kerékpáros sáv talajcseréjét. Július közepére várhatóan az összes nyomvályúnak búcsút mondhatunk a vashegyi településrészen. Elfogadta a testület a településünk arculati kézikönyvét. Ezt alapul véve a Kossuth és Petőfi utcai vállalkozók egységes kültéri teraszrendszer kiépítésén fáradoznak. Egy részük a főépítészünkkel egyeztetve a szezon előtt, más részük a szezon után, szeptemberben építik majd ki az építészeti harmóniára törekvés jegyében a teraszokat. Ötletelés, egyeztetés indult el egy erdei kalandpark létesítéséről. A Bakonyerdő Zrt. valamint a Magyar Természetjáró Szövetség partnerségében egy négy évszakos menedékház és kilátó létesítése is tervben van a település nyugati részén található hegyi részen. Az alapkő letételére várhatóan még tavasszal sort kerítenek.

Milyen pályázatok segítik Vonyarcvashegy fejlesztését?

– A „balatoni és erdei mondák helyi birodalmának” kiépítésén gőzerővel dolgozunk. A helyi termékeket árusító piac létesítése is megvalósítás előtt van. A jelenlegi rendezvénytér tetejénél több ütemre bontottan alakítunk ki egy 450 négyzetméteres fedett, vizesblokkal ellátott termelői piacot, amit jövőre kívánunk átadni. A strand felkészítése is folyamatos. Strandfejlesztési pályázatunk utolsó simításait végezzük. Járdát építtetünk, a kisgyerekek pancsolót kaptak, párakapus zuhanyzó létesült, kenukat szereztünk be, őrzött, egyedi kóddal működő kerékpár tárolókat alakítottunk üzembe. Megújítjuk a strandi beléptető rendszert, és figyeljük a Turisztikai Ügynökség új strandfejlesztési pályázatainak kiírását.

stég-kicsiForrás: Légiprojekt

Augusztus végén megkezdjük az önkormányzat épületének teljes külső energetikai felújítását. Nyílászáró csere, külső hőszigetelés, tető- és elektromos hálózatcsere valamint fűtéskorszerűsítés is napirenden lesz. A település rendezési tervének elkészítésén is nagy erővel dolgozunk, hogy április végén elfogadhassuk mi is és a szakhatóságok is.

A NIF vezényli a balatoni bringakörút települési szakaszának felújításág, szélesítését. Az óvodában önerőből egy lépcső burkolását, felújítását végeztük el, illetve a padlástér belülről történő gipszkartonozását csináltuk meg, hogy a hely tároló helyiségként is használható legyen. Az óvoda fejlesztésére már több ütemben sort kerítettünk. Figyeljük a kiírt pályázatokat. Ha olyanra lelünk, ami a további modernizálást segíti, akkor rögvest jelentkezünk pénzügyi forrás igénybevételére. Találtunk pályázati pénzt az első világháborús emlékek gondozására, a közös önkormányzat családbarát jellegének erősítését szolgáló kirándulás megszervezésére. A Művelődési Ház és Könyvtár a helyi idegenforgalmi rendezvények legfőbb szervezője és bonyolítója. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy közművelődési pályázathoz kapcsolódóan vetítővásznakat, kivetítőket, hang- és fénytechnikai eszközöket szerzünk be.

A rendezvények, fesztiválok már májustól csúcsra járnak.

– A márciusi képviselő-testületi ülésünkön számolt be feladatellátásáról a 12 civil szervezetünk, egyesületünk. Mindegyikük munkáját hálás köszönet illeti. A polgárőreink felvállalták a Szent Mihály-dombi kápolnában tartott esküvők autóinak őrzését is. Az IFA-bevételből kap támogatást a Turisztikai Egyesületünk. A testület a költségvetésében jóváhagyta a rendezvények, fesztiválok megvalósítását szolgáló keretet.

Idén sem szenvednek hiányt az üdülővendégek sport-, szórakoztató, gasztronómiai, művészeti és zenei programokból. A május végi Orbán-napi Borünnep, a strand és szezonnyitó kézműves sörök és házi ízek fesztiválja, az úszólámpás építő világbajnokság, a fúvószenekari fesztivál, az öt alkalmas Szent Mihály-dombi zenés esték, a boros forgatag, a 40 halász emléknap, a bor és csemegeszőlő fesztivál és a pontyfesztivál is sokak számára lesz vonzó. A honlapunkon is közzétett sztárfellépők, zenekarok szerződéseire a napokban kerül rá a pecsét.

Nemes Norbert


Ingyenes informatikai képzés

A vonyarcvashegyi Tourinform iroda ingyenes informatikai képzést hirdet, melyre már lehetséges az előjelentkezés.

A képzésre azok jelentkezhetnek, akik beletartoznak az alábbi kategóriák valamelyikébe:

– 25 év alatti illetve pályakezdő fiatal, aki tankötelezettségét teljesítette, közép- és felsőfokú intézménnyel hallgatói jogviszonyban nem áll
– alacsony iskolai végzettségű (ált. iskola) és szakképesítéssel nem rendelkezik
– munkanélküli vagy közmunkás
– rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik
– nyugdíjas vagy 50 év feletti (korlátozás nélkül)
– GYES-ről, GYED-ről, GYET-ről, ápolási díjról visszatérő
– egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt
– megváltozott munkaképességű
– etnikai kisebbséghez tartozó személy

A képzés időtartama:
70 tanóra (14 alkalom)

A képzés kezdete:
2018. május (megfelelő számú jelentkező esetén)

További információ, valamint jelentkezési lap kérhető a Tourinform Irodában.
Telefon: 83/348-253


Évértékelő közgyűlés meghívó

Meghívó!

A Vonyarcvashegyi „Arany Híd” Horgászegyesület elnöksége összehívja
2017. évet értékelő KÖZGYŰLÉST  a 2018. április 29-én 9,30 órára
a  Művelődési Ház és Könyvtár kupola termébe.

Tárgyalásra javasolt témakörök

A szokásos protokolláris megnyitó után az egyesület elnöke az ülést megnyitja.

– megállapítja – a jelenléti ív alapján – a határozatképességet,
– felkéri a jelenlévőket az év folyamán elhunyt tagtársainkról megemlékezésre,

Javaslatot tesz a közgyűlést levezető szereplőkre:
– jegyzőkönyvezetők kijelölése, megszavazása

Témakörök:

1/ Tárgyévre vonatkozó munkaterv és költségvetés, valamint nem tervezett feladatok végrehajtásáról.
2/ A 2018-ra tervezett munkaterv, költségvetés tárgyalása.
3/ Személyi változások bejelentése.

Ez forgatókönyvi mellékletet igényel, melyet csatolunk.

Amennyiben a közölt időpontban nem jelenik meg a tagság 50%-a plusz 1 fő úgy fél óra múlva a jelenlévők számától függetlenül a közgyűlést az elnök – a törvény erejénél fogva – határozatképessé nyilvánítja és a közgyűlést megnyitja.

OLVASD EL A HÁTOLDALON LÉVŐ  JAVASLATOKAT ÉS SZÓLJ HOZZÁ A KÖZGYŰLÉSEN!

Simon Ferenc sk. elnök

V E G Y E S   T É M A K Ö R Ö K !

1/Elsősorban csónakhellyel rendelkezők  sürgősen közöljék e-mail címüket, postaköltség kímélése miatt. Pld: „Nagy Péter, 52-es hely”. Ennyi elég, mert innen tudjuk az e-mail címét.

2/Határozat megerősítése: Aki rövid időre csónakhelyét másnak átadja, az új használó köteles adatait az egyesületnek megadni és egyesületi tagnak belépni. Ha nem tag szabályaink megsértése esetén nem tudunk vele szemben eljárni./SZAVAZÁS!/

3/A csónakhely rendszeresen vállalkozásra nem használható! Oka: a civil szervezetünk közösségi tagokkal végez egy sor munkát, de ha pénzért is dolgoztatunk az elsősorban a saját jogon történő, saját igény kielégítését szolgálja nem pedig „üzletelést!”
Egészen durva összegű „szívességek” jutottak tudomásunkra. /SZAVAZÁS!/

4/Akik évek óta a csónakhelyet csak úgymond kiadják, velük mondjuk fel a szerződéseket, sőt 2020. január 1-től ne kössünk velük az új rendszerben szerződést. Több személyről tudunk akik még saját csónakot nem helyeztek le 15 év alatt. Mások, akik horgászni akarnak nem jutnak lehetőséghez vagy csak többlet pénzért. /SZAVAZÁS!/


Péterfy Bori, Illényi Katica és Old Boys – néhány név az idei fesztiválokról

A sport mellett a gasztronómia is kiemelkedő szerepet kap településünkön minden évben.

Vonyarcvashegy életében fontos a természeti és kulturális öröksége, mely napjainkban legnépszerűbb formájában a különböző gasztronómiai fesztiválokon, műsoros rendezvényeken jelenik meg 2018 nyarán is.

A finom házi sörök és házi ízek kedvelői sem maradnak fesztivál nélkül Vonyarcvashegyen. Számukra június 29. – július 1. között rendeznek fergetegesnek ígérkező programsorozatot, benne a Firkin együttes és a Zorall zenekar koncertjeivel.

A szőlőtermelés hagyománya egyrészt a július 25-29. között megrendezésre kerülő Vonyarci Boros Forgatagon található, ahol a zamatos borok és finom falatok mellett többek között a M.É.Z. együttes, Illényi Katica és a Happy Dixiland Band, valamint Péterfy Bori & Love Band koncertje is várja majd a vendégeket.

35865095764_925474c9d9_z

Augusztus 16-19. között a Bor- és Csemegeszőlő fesztivál biztosítja a rendezvényre látogatók számára a borozgatás lehetőségét, melyhez az egyik kulturális csemege a Nyughatatlan zenekar és az Old Boys koncertje várja a közönséget.

Az itt élő emberek számára a halászat is biztos megélhetési forrást jelentett. Így fontos ünnep augusztusban a 40 halász emléknapja, melynek igazi fénypontja most is a tűzijáték lesz, valamint az augusztus 23-25. között megrendezésre kerülő Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál.

Programjainkat más műfajok képviselői is színesítik.  A klasszikus zene szerelmeseinek a Szent Mihály-dombi Zenei Esték keretében kínálunk színes koncertpalettát.

Vonyarcvashegy kulturális büszkesége az itthon és külföldön egyaránt közkedvelt Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, mely a Vonyarcvashegy mazsorett csoporttal több koncertet is ad a fesztiválok keretében. Június 29.-július 1. között a fúvószene kedvelőit zenekari fesztivállal örvendeztetik meg.

Vonyarcvashegy Önt is várja igazi vonyarcvashegyi vendégszeretettel!

Részletes programok a honlapon találhatók!

https://vonyarcvashegy.hu/programok

Facebook: facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar

Tovább információ:
8314Vonyarcvashegy, Kossuth u. 42.
Tel.: 83/348-253 Fax: 83/548-021
E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu
Honlap: www.vonyarcvashegy.hu


Újdonságokkal vár Vonyarcvashegy

2017 júniusában ismét elnyerte a Vonyarcvashegyi Lido Strand 2 évre a „Balaton legsportosabb strandja” címet. Célunk, hogy eme elismerést az elkövetkezendő években is megőrizzük.

Az elmúlt években egyre fontosabb lett a mozgás és az egészség a mindennapokban, ehhez próbál hozzájárulni a strand a garantált mozgásprogramokkal, ilyen lesz a vízi aerobic.

A Vonyarci Nyargalás futóverseny június 23-án kerül megrendezésre, mely a tavalyi évhez hasonlóan a Keszthelyi-hegység kijelölt pályáin zajlik. Két fajta versenyszám közül választhatnak a nevezők, Kis kör – 10,2 km és Nagy kör – 19,5 km. Nevezni előzetesen lehet, a helyszínen addig tudják a nevezéseket fogadni, míg a létszámkeret be nem telik.

Animátoraink idén is szerveznek minden nap sportversenyeket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – strandfoci, strandkézi, röplabda, foci stb. – melyeket éremmel jutalmaznak.

A gyermekmedencével szemben idén egy vizes játszótér is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

IMG_4069

A felnőttek pedig egy több mint 100 m2-es napozóstégen pihenhetik ki magukat.

Kiépítésre került egy zárható kerékpártároló is, mellyel a komfortérzetét szeretnénk növelni azoknak, akik kerékpárral érkeznek hozzánk. Ezentúl biciklidet és csomagodat biztonságban tudhatod.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2018-tól az Airwheel mellett, elektromos chopper kölcsönzésére is lehetőség lesz, mely szintén Vonyarcvashegy látnivalóiba ad könnyebb és gyorsabb betekintést. Ezeket az eszközöket a Tourinform irodában lehet majd kibérelni meghatározott időre.

IMG_4063

Augusztus 25-én immár 14. alkalommal ad otthon a Vonyarcvashegyi Lido Strand a „Mozdulj Balaton” Sporttalálkozónak, ahol a programsorozatban résztvevő strandok csapatai versenyeznek egymással.

Vonyarcvashegy Önt is várja igazi vonyarcvashegyi vendégszeretettel!

https://vonyarcvashegy.hu/programok

Facebook: facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar

Tovább információ:
8314Vonyarcvashegy, Kossuth u. 42.
Tel.: 83/348-253 Fax: 83/548-021
E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu
Honlap: www.vonyarcvashegy.hu


Vonyarcvashegy serdülő kézilabda csapatának 2018-as bajnoki mérkőzései

KeziPlakat.cdr


Vonyarcvashegy SE női kézilabda mérkőzések időpontjai

2018. tavaszi fordulók,  összes női-p1


V. „VoVa” MiniArt – miniatúrák nemzetközi biennáléjának eredménye

A versenyre 182 pályamű érkezett az alábbi országokból:
Magyarország, Szerbia, Törökország, Horvátország, Belgium, Svájc, Marokkó, Szaúd-Arábia, Lengyelország, Németország, Brazília, Anglia

A kiállítás időpontja: 2018. február 15. 17.00 óra

Az V. „VoVa” MiniArt pályázat eredménye:

VoVa nagydíj (megosztva):

Gordana Zaklan – SRB
Petrija Jovicic – SRB

I. helyezés:
Janko Laco – SRB
Miroslav Munizaba – SRB
Magdalena Cywicka – PL

II. helyezés:
Dusica Neskovic Marecic – SRB
IV Novák Mihály – SRB
Yusuf Tarım – TR

III. helyezés:
Rajko P- Karisic – SRB
Madarasi József – H
Jelena Badnjevac-Ristic – SRB

Különdíj:
Branka Panic – SRB
Mimica Miljana Aleksic – SRB
Enisa Sine – TR
Jelena Arsenijevic – SRB
Pavle Miladinovic – SRB
Eszter Ferencz – H
F. Szemes Mari – H
Halász Piroska – H
Branka Vojnovic -SRB

Dicséret:
Julianna Barics – D
TC Hülya Sezgin – TR
Elif Özkan – TR
Edite Ostrovsky – BR
Mirjana Kljaic – SRB
Marija Aleksic – SRB
Miroslav Savkov – SRB
Erdélyi Katalin – H
Zvjezdana Zuzic – HR
Jelena Indic – SRB
Ömercan Kücük – TR
Okur Gamze – TR
Németh Ákos – H
Ljiljana Jovanovic – SRB
Ildikó Börner – H
Dusan Djokic – SRB
Aleksandar Todorovic – SRB
Łukasz Cywicki – PL
Jovana Shelmerdine – UK
Vladimir Crnomarkovic – SRB
Stefica Radovanov – SRB
Hegyi Beatrix – H
Youssef Ben Bouazzaef Ben – MA – SA
Ljiljana Stevanovic – SRB
Jasmina Mima Vasiljevic – SRB
Telek Teréz – SRB

Gyermek korosztály:
Különdíj:
Patyi Dániel – B
Illés Rebeka – CH
Németh Kitti – H

Dicséret:
Nagy Nóra Helga – H
Patyi Anna – B
Murányi Zoltán Attila – H

A zsűri tagjai:
İbrahim Çoban – elnök
Mustafa Cevat Atalay
Nurgül Begiç
Orhan Zafer
Takács Ferdinánd
Lívia Szencz

Az V. VoVa MiniArt védnöke: Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere

Szervezője és rendezője: Illésné Major Julianna, igazgató.


XXI. Hollósi László emlékverseny és Körzeti Kupa eredményei

Hollósi László emlékverseny eredményei 2018.-p1

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!