Hírek

Tovább erősíti Vonyarcvashegy a „Legsportosabb strand” címet

2015 júniusában nyerte el a Vonyarcvashegyi Lido Strand 2 évre a „Balaton legsportosabb strandja” címet. Célunk, hogy eme elismerést az elkövetkezendő években is megőrizzük.

Az elmúlt években egyre fontosabb lett a mozgás és az egészség a mindennapokban, ehhez próbál hozzájárulni a strand a garantált mozgásprogramokkal, ilyenek lesznek a „Reggeli testébresztők”, valamint a vízi aerobic.

Emellett a hagyományos sportprogramok sem maradnak el, mint a neves Nemzetközi Strandkézilabda Torna, valamint új programként 2017-ben debütál első alkalommal a Strand rögbi. Ez egy országos amatőr bajnokság lesz, melyet július 15-én rendeznek meg a Lido Strandon.

A Vonyarci Nyargalás futóverseny június 24-én kerül megrendezésre, mely 2017-re kinőtte magát, ezért a pályát a Keszthelyi-hegységben jelölték ki. Két fajta versenyszám közül választhatnak a nevezők, Kis kör – 10,2 km és Nagy kör – 19,5 km. Nevezni előzetesen lehet, a helyszínen addig tudják a nevezéseket fogadni, míg a létszámkeret be nem telik.

Animátoraink idén is szerveznek minden nap sportversenyeket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – strandfoci, strandkézi, röplabda, foci stb. – melyeket éremmel jutalmaznak.

Újdonság lesz, a hazánkban kevesek által ismert Teqboard asztal, mellyel egy újfajta sportággal színesíti Vonyarcvashegy palettáját. A teqball, tulajdonképpen egy futballalapú sporteszköz és egy új sport is egyben, melyet mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok használhatnak.

Egy másik sporteszköz is bemutatkozik idén, mely Vonyarcvashegy látnivalóiba ad könnyebb és gyorsabb betekintést, ez nem más, mint az Airwheel. Ezt az önegyensúlyozó, két kerekű, elektromos meghajtású eszközt a Tourinform irodában lehet majd kibérelni meghatározott időre.

34004514070_9c74c0f86a_z

Augusztus 26-án immár 13. alkalommal ad otthon a Vonyarcvashegyi Lido Strand a „Mozdulj Balaton” Sporttalálkozónak, ahol a programsorozatban résztvevő strandok csapatai versenyeznek egymással.

Tovább információ:
8314Vonyarcvashegy, Kossuth u. 42.
Tel.: 83/348-253 Fax: 83/548-021
E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu
Honlap: www.vonyarcvashegy.hu

arany rózsa díjlegsportosabb strandkék hullám


Tájékoztatás horgász-csónakkikötő üzemeltetéséről

Tájékoztatjuk a tisztelt lakósságot és az Arany Híd Horgászegyesület tagságát, hogy
a BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA a  településünkön a  horgász-csónakkikötő üzemeltetését 2025. október 26-ig engedélyezte. /Határozat száma: BP/0803/1210-2/2017./

A határozat ellen 2017.május 22-ig lehet fellebbezést benyújtani a Budapest Főváros Kormányhivatala Hajózási Főosztályára, egyidejűleg befizetni 1.240.000,-Ft-ot.

Tisztelettel: Simon Ferenc
elnök


X. Hercegi Mandulás Napok Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegyen immáron jubileumi jegyben tartották meg a tradicionális tavaszi rendezvények közt legkorábbi Hercegi Mandulás Napokat, 10. alkalommal.

A program helytörténeti emlékezést is jelent: a településen volt a Festetics hercegi birtok manduláskertje. A ma beépített területen utcanév utal az egykori termelői funkcióra. Újabb kori létesítményként a község más részén ismét található már manduláskert. Az ünnepségsorozat nyitánya rendszerint oda kötődik a nemrég telepített facsemeték óvodások általi felszalagozásával, de ez a matiné program idén az esős időjárás miatt elmaradt. A nap egyéb programjait a művelődési házban tartották meg.

A nyitónapot követően zenés műsort adott a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Vonyarcvashegy Mazsorett Csoport, vendégszerepelt a keszthelyi Nagyváthy Néptánc Együttes. Majd Péter Károly polgármester és a rendezvény háziasszonyaként Illésné Major Julianna, a Művelődési Ház igazgatója a Vonyarcvashegyet jelképező arany és sötétkék szalaggal díszített fel egy mandulafát. Kreatív játszóházi és egyéb kulturális események mellett a Turisztikai Egyesület mandulás sütemények kínálatáról gondoskodott.

A 3 napos eseménysorozat a Festetics Helikon Tavernában zárult kulturális műsorral. Kamarakoncertet adott a Musica Antiqua régizenei együttes, kiállítás nyílt az alkalomra kiírt gyermekrajt pályázatra érkezett munkákból, s ezúttal került sor az értékelésre is, majd az eredményhirdetéssel együtt adták át a díjakat.

Forrás: Balatoni Futár


Tavaszi horgászverseny

Meghívó

A vonyarcvashegyi “Arany Híd” Horgászegyesület elnöksége tisztelettel hívja az egyesület tagjait a tavaszi horgászversenyre.

Helyszín: Alsópáhok, Bereki tó

Időpont: 2017. május 7., gyülekező a helyszínen 7.00 órától, max. 13.00 óráig

Nevezési díj: 2.000 Ft/fő (Tartalmazza a napijegyet és 1 főnek ebédet.)
Kísérők 1.000 Ft-ért rendelhetnek ebédet.

Eredményhirdetés után lehet folytatni a horgászatot.

Üdvözlettel:

Elnökség


Gasztroélmények programokkal fűszerezve Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegy életében fontos a természeti és kulturális öröksége, mely napjainkban legnépszerűbb formájában a különböző gasztronómiai fesztiválokon, műsoros rendezvényeken jelenik meg 2017 nyarán is.

27779369703_58bc2237bf_z

A finom házi sörök és házi ízek kedvelői sem maradnak fesztivál nélkül Vonyarcvashegyen. Számukra június 30. – július 2. között rendeznek fergetegesnek ígérkező programsorozatot, benne a Republic együttes és az AB/CD zenekar koncertjeivel.

A szőlőtermelés hagyománya egyrészt a július 26-30. között megrendezésre kerülő Vonyarci Boros Forgatagon található, ahol a zamatos borok és finom falatok mellett többek között a Holdviola együttes, a Kelemen Kabátban zenekar és az Ocho Macho koncertje is várja majd a vendégeket.

Augusztus 17-20. között a Bor- és Csemegeszőlő fesztivál biztosítja a rendezvényre látogatók számára a borozgatás lehetőségét, melyhez az egyik kulturális csemege az Ismerős Arcok zenekar koncertje lesz. Augusztus 20-án pedig a Makám együttes várja a közönséget.

Az itt élő emberek számára a halászat is biztos megélhetési forrást jelentett. Így fontos ünnep augusztusban a 40 halász emléknapja, melynek igazi fénypontja most is a tűzijáték lesz, valamint az augusztus 24-26. között megrendezésre kerülő Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál, ahol a Táncoló Fekete Lakkcipők – Komár László emlékzenekar koncertje is a halsütő program része lesz.

27310404324_2c5049e789_z

Programjaikat más műfajok képviselői is színesítik.  A klasszikus zene szerelmeseinek a Szent Mihály-dombi Zenei Esték keretében kínálnak színes koncertpalettát.

Vonyarcvashegy kulturális büszkesége az itthon és külföldön egyaránt közkedvelt Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, mely a Vonyarcvashegy mazsorett csoporttal több koncertet is ad a fesztiválok keretében. Június 30.-július 2. között a fúvószene kedvelőit zenekari fesztivállal örvendeztetik meg.

Vonyarcvashegy Önt is várja igazi vonyarcvashegyi vendégszeretettel!

Részletes programok a honlapon találhatók!

https://vonyarcvashegy.hu/programok

Facebook: facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar


A kiváló szakmai munkát mindig el kell ismerni – vonyarcvashegyi lakos is a díjazottak között

Ünnepi rendezvényt és díjátadót tartottak a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából. Az erdész és vadgazdálkodó szakemberek mellett Reviczky Gábor is kitüntetést vehetett át.

„Az életünk elképzelhetetlen a fák és az erdők szeretete nélkül. Meg kell találni azt az egyensúlyt, ami biztosítja, hogy az erdeink megmaradjanak, gyarapodjanak” – kezdte beszédét Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Erdők Nemzetközi Napján tartott díjátadó ünnepségen.

2013 óta minden év március 21-én megemlékeznek az erdők és fák jelentőségéről, amely tökéletes alkalom a szakmában dolgozók munkájának elismerésére. Idén is átadták a Pro Silva Hungarie díjakat, a Pro Silva Hungarie emlékplaketteket és a Miniszteri elismerő okleveleket.

„Az értékes, kiváló szakmai munkát mindig el kell ismerni, és az Erdők Világnapja egy nagyon jó alkalom erre. Biztos, hogy a díjazottjaink jelentős részének ez további inspirációt hordoz. Akik pedig szeretnének elismerésre vágyni, azok számára követendő példával szolgálnak” – nyilatkozta Dr. Fazekas Sándor az Erdő-Mező Online kérdésére. Nem volt ez másképp egyébként múlt héten sem, amikor a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából is több erdészt kitüntetett.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik. Az elmúlt mintegy 90 évben sikerült megduplázni az erdős területeket, amelynek köszönhetően ma már 3 millió személygépkocsi szén-dioxid kibocsátását képesek megkötni. A minisztérium törekszik arra, hogy az erdőgazdálkodás jelenlegi színvonalát fejlesszék, így az erdőtörvény módosítását várhatóan két hét múlva veszi napirendre az Országgyűlés.

A kitüntetett szakemberek mellett díjat vehetett át Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az erdészeti szakma érdekében végzett média-tevékenységéért, a magyar erdészek, vadászok eredményeiről, munkájáról készült, a nyilvánosság előtt bemutatott filmalkotásokban nyújtott színművészi tevékenységéért.

erdok_nemzetkozi_napja_2017_36

PRO SILVA HUNGARIAE EMLÉKPLAKETTET adományozott:
Szakács István, a Bakonyerdő Zrt. erdészetigazgatója, kitüntetésben részesül a három évtizedes erdőgazdálkodásban, közjóléti fejlesztésekben, a környezeti nevelés és környezettudatosság növelésében végzett kimagasló vezetői tevékenységéért;

erdok_nemzetkozi_napja_2017_16

Bővebben itt olvasható a cikk!


Évet összegzett a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület

A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület 2017. évi beszámoló közgyűlését megtartotta  és  eredményesnek ítélte  az előző évben vállalt  feladatok elvégzését.

Az évtizedek óta összeszokott egyesület beépült Vonyarcvashegy közéletébe. Céljaink is ugyanazok, és ismertek: a Szent Mihály-hegy természeti és épített környezetének védelme, amely sok szervező és fizikai elfoglaltságot ad télen-nyáron.

Télen a madáretetők, odúk kihelyezése, a madarak folyamatos etetése.

Nyáron májustól-októberig napi rendszerességgel reggel nyitjuk este zárjuk a kápolnát. Ezért egyre többen látogatják a hegyet, hisz így nem csak a külső szépség a vonzerő, hanem a műemlék kápolna is kitárulkozik.

Örvendetes, hogy megnövekedett az olyan érdeklődő turistacsoportok száma, kik igénylik az idegenvezetést, melyet örömmel vállalunk. Kíváncsiak a kápolnával kapcsolatos legendára, a remetékre, és Vonyarcvashegy múltjára, jelenére. A visszajelzésekből megtudhatjuk, hogy sokan visszatérnek a nyugati régió legszebb strandjára,  megmártózni a hűsítő Balatonban, vagy valamelyik nyári  rendezvényünket keresik fel a kikapcsolódni vágyók.

Több látogató, sajnos több szemetelő. Így gyakrabban kell takarítani a kápolna környékét. Egy- egy alkalommal több zsák műanyag palack és egyéb szemét gyűlik össze, amit aztán az önkormányzat  dolgozói elszállítanak.

Az évek során, önkormányzati egyetértéssel, segítséggel pályázatokat nyújtottunk be, és többet nyertünk is külső-belső felújítási munkálatokra, illetve tereprendezésre.

Következő nagy álmunk: a kápolna elavult orgonájának feljavítása,  vagy kicserélése, ami nagyon sokba kerül. Szerencsére Péter Károly polgármester úr is teljes mellszélességgel támogatja a beruházást.  Remélem… idővel sikerül megoldani a hangszervásárlást!?

Tehát a magunk teremtette lehetőségekkel, szolidan végezzük eltervezett feladatainkat, vagy amit – az adott helyzetben – tennünk kell. Szellemi-fizikai munkánk nyomait visszaigazolva látjuk az egyre sokasodó látogatók elismerésében.

Azon kívül éves munkatervünkben – kéthetente – változatos programot állítunk össze: melyben szerepel zenei, irodalmi, tudományos előadás, kirándulás, karitatív tevékenység és … szórakozás.

Túl vagyunk egy hangulatos újévköszöntő klubesten, a Magyar Kultúra Napjáról való megemlékezésen. Ki nem hagyhattuk volna a dermesztő hideg tél után, az önfeledt fánk illatú farsangolást. Italt boros gazdáink, az ízes falatokat, fánkot asszonyaink, a talpalávalót maga Sebastian Bach (jelmezben) szolgáltatta.

farsang

Egyesületünkben szívesen látnánk új tagokat: velük új ötleteket, jó szándékú, jó kedélyű embereket.

Sajnos már társadalmi beidegződés lett „a bezárkózás”. Elektronikus madzagokon lóg öreg, s fiatal. Ott a tévé, a net, az okos telefon. A világ bejön a fotelekbe, elszigetelve bennünket egymástól.  Mivel kevés a személyes kapcsolat és találkozás, ezért  tapasztalatcserék  hiányában csak a média által sugalltakat szajkózzuk.

Pedig érdemes időnként kiszállni a fotelból egy közösségben eltöltött sokszínűbb, élhetőbb élet reményében. Szemet nyitni a közvetlen környezetünkre, és annak tevékeny részese lenni!


Mandulavirágzás rajzpályázat

A Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár rajzpályázatot hirdet
három korosztály (óvoda, alsó- és felső tagozat) részére
Mandulavirágzás címmel.

A technika szabadon választott,
a rajzokat paszpartuval kérjük ellátni!
A beküldött pályamunkákat a Hercegi Mandulás Napok keretében állítjuk ki,
a legsikeresebb alkotókat oklevéllel jutalmazzuk.

Beküldési határidő: 2017. április 3. (hétfő)

A rajzok beadhatók személyesen vagy postai úton
a Művelődési Hát és Könyvtárba (Vonyarcvashegy, Fő út 64.)

Illésné Major Julianna
igazgató


Új mikrobusz érkezett Vonyarcvashegyre

Soós Ottó elnök és Zsinkó Lajos alpolgármester a Vonyarcvashegyi Sportegyesület nevében március 8-án átvette a szervezet új mikrobuszát. Az Opel Vivaro típusú kisbuszra már nagyon vártak, hiszen ezáltal könnyebben jutnak el a szakosztályok a különböző helyszínekre.

Opel-kicsi2

A Vonyarcvashegyi Sportegyesület közel 9 millió Ft vissza nem térítendő TAO támogatásból vásárolta meg a kisbuszt, amely 8 fő szállítására alkalmas. Ez a busz a pályázat első kisbusza, de hamarosan érkezik a második jármű is.

Az egyesület, a TAO pályázatuk sikerességét vonyarcvashegyi-, és térségi vállalkozásoknak köszönheti, mely támogatók segítségét ezúton is köszönjük!

Opel átadó2-kicsi


Idén is jó szezont, sikeres évet remélnek Vonyarcvashegyen

A tavalyi remek szezon, jól sikerült év után idén is hasonlóan gondolkodik a turisztikai és egyéb feladatokról a vonyarcvashegyi önkormányzat, mint az előző esztendőben. Jelentős összeget fordítanak színvonalas programokra, valamint olyan fejlesztésekre, ami a vendégek mellett a helyiek érdekeit is szolgálja. Amit önerőből nem tudnak megvalósítani, azt pályázatok segítségével próbálják megoldani – mondta a hirbalaton.hu–nak Péter Károly polgármester.

A legtöbb balatoni településhez hasonlóan Vonyarcvashegyen sincs ok panaszra a tavalyi évet illetően. Igaz, tettek is azért, hogy a látogatók és a helyi lakosok egyaránt jól érezzék magukat, és élvezhessék a település nyújtotta előnyöket.

A község polgármestere, Péter Károly a jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy az idei évben is igyekeznek olyan programokat biztosítani, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót. Ezek tervezésében, szervezésében és megvalósításában nagy szerep jut a helyi művelődési háznak és a turisztikai egyesületnek. A már hagyományosnak számító, népszerű rendezvények között idén is helyet kap a Hercegi Mandulás Napok programsorozata, a 40 halász emléknapja, a Vonyarci Boros Forgatag, a Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválja, és 2017-ben is várják az alkotókat a különböző művésztelepek, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Az önkormányzat vezetője kiemelten fontosnak tartja, hogy – bár a strandjuk évek óta rendkívül népszerű – megvizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne még jobbá, vonzóbbá tenni, a jelenleginél is jobban kielégíteni a pihenésre vágyók igényeit. Az egységes stílus kialakítása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a létesítmény területén is a minőségi szolgáltatásokra, a megfelelő vízparti programokra, sportolási lehetőségekre, valamint arra, hogy például a biciklivel érkezőket fedett, őrzött kerékpártároló várja.

DCIM100MEDIA

A polgármester bízik abban, hogy beadott pályázataikat kedvezően bírálják el, és ennek nyomán hamarosan több olyan kezdeményezés megvalósulhat, mely régóta terveik között szerepel ugyan, de nagy forrásigénye miatt önerőből nem kivitelezhető.

Ilyen például a strandhoz vezető sétáló utca ötlete, mely önmagában is mintegy 100 millió forintos projekt lenne. Szintén jól jönne a támogatás a tervezett Balatoni Mondák Házához és további sportpályák létrehozásához, fejlesztéséhez.

A turisztikai attrakciók mellett megoldásra várnak a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos gondok is, illetve fontos feladat a külterületi utak rendbetétele, a közvilágítás korszerűsítése, és a polgármesteri hivatal energiatakarékosságot segítő felújítása.

Ha a fejlesztések terén minden a lehető legjobban alakul, akkor már csak az égiek jóindulatára van szükség, hogy az időjárás is újabb jó szezonhoz segítse hozzá Vonyarcvashegyet.

Forrás: hirbalaton.hu

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!